Moj profil

Košnice ♥

66
Košnice ♥

od  kokosa ili oraha.Uz deklarirane namirnice  kokos orahe čokoladu GF i ostalo  možemo imati odlične Gluten Free  košnice..  Za podlogu umjesto hostije ( njih u GF verziji ima za kupiti u GlutenBio  Ul. Crvenog križa Zgb,  kao i oblatne GF )  ili  onlatne bez glutena  za bezglutemnsku podlogu.

od  kokosa ili oraha.Uz deklarirane namirnice  kokos orahe čokoladu GF i ostalo  možemo imati odlične Gluten Free  košnice..  Za podlogu umjesto hostije ( njih u GF verziji ima za kupiti u GlutenBio  Ul. Crvenog križa Zgb,  kao i oblatne GF )  ili  onlatne bez glutena  za bezglutemnsku podlogu.

Sastojci

♥ KOŠNICE OD KOKOSA ♥
TIJESTO♥:
40 dag kokosa sitno mljevenog
malo limunovog soka ili ruma
KREMA♥: 2 zumanjka
12,5dag maslaca
rum ako želite tamniju kremu dodati 3-4 zlice cokolade naribane, ili u prahu
♥ KOŠNICE OD ORAHA ♥
TIJESTO♥: 35 dag mljevenih oraha
KREMA♥: 10 dag šećera u prahu
1 žlica oštrog brašna za Gluten free rižino brašno ili od kokosa
3 žlice mlijeka
4 žlice naribane čokolade
20dag maslaca
za kalupić ♥ 15 dag šećera u prahu
za podlogu♥: cca 60 okruglih hostija (oblatna) prommjera 4 cm
za GF ne hostije nego sami ispećemo tanke okrugle keksiće
Ako imate celijakiju onda koristite deklarine provjerene GF namirnice

Priprema

1.

KOŠNICE OD ORAHA♥

Za  kremu izmješati  žumanjke i jaje sa 120 dag šećera u prahu te umiješati  mlijeko i brašno. Miješati na pare da se kremica zgusne. Podijeliti pa u jednu polovicu umiješati  naribanu čokoladu  . nek se sasvim ohladi. Izraditi maslac  pa polovicu količine u iješati u svijetlu i tamnu  smjesu. tako dobijemo dvije nijanse  za punjenje  tamno i svjetlo.  Dok se smjesa hladi  za košnice  istući snijeg  čvrsti od dva bjelanjkate umiješati preostali šećer u prahu (30 dag) te mljevene orahe  a možete i lješnjake. Od smjese  oblikovati  cca  60 tak kuglica iste veličine...ovisno o kalupima  (drveni za košnice ili ovi bijeli  plastični s pčelicama.

Kalupić iznutra obilato posuti šećerom u prahu  (može i kristal šečerom)...utisnuti kuglice  veličine oraha ovisi o veličini kalupića tako da se pokrije cijela unutrašnjost.  U šupljinu staviti malo nadjeva,  na vrh staviti hostiju  ili oblatnu narezanu na krugove ( ili već kupljene gotove hostije) na krugove.. da budu veličine otvora kalupića. Ako ste kupili hostije ( u Sve i Svašta )   izrežite krugove tako da budu promjera kalupića. Okreni kalupić i  oprezno lupkaj ako je drveni kalup (plastični kao na slici se lakše otvaraju9 da se košnica iskrene na  na pladanj. Košnice malo posušite  jedan dan na zraku.

Nadjev za košnice od oraha  može biti tamni ili svjetli žuti.. sa čokoladom ili bez čokolade. Ilin pak čokoladu  umiješati u cijelu smjesu ili pola....po želji da li želite svijetli ili tamniji..  osobno volim u bijele od kokosa  staviti tamni jedan dio a jedan žuti  zbog kontrasta  a u košnice od  oraha  svijetli  ..košnice od  kokosa  tamni  zbog kontrasta.Po cijelom kalupu izvana lagano tuckajte nožem kako bi se košnica iznutra odvojila od stijenki te ju lagano istresite na podlogu  i posušite.

2.

KOŠNICE OD KOKOSA ♥

 Za  tijesto sastojke za košnice dobro izmiješati  da se sastojci prožmu  i staviti u frižider   na hladno  cca 30 minuta.  Za to  to vrijeme skuhati kremu: Za kremu na pari  tući šećer, žumanjke, cijelo jaje i žlicu mlijeka. Kad se zgusne maknuti sa vatre i dodati omekšalu čokoladu. Ostaviti da se ohladi te u hladno dodati 10 dag malo omekšalog margarina ili maslaca.

Kalup za košnicu posuti šečerom u prahu  kao i za košnice od oraha... napraviti  kuglice veličine oraha koje uvaljamo u šečer u prahu, te svaku kuglicu utisnuti u kalup za košnicu i  u sredini ostane  udubljenje koje stavite jednu žličicu kreme te poklopite sa oblatnom koju ste izrezali na krugove veličine koliki je promjer košnice.  I sve ostalo kao u koraku 1

Prije izrade prve košnice kalup iznutra možete i nauljiti/namastiti, pa ga onda posipati kristal šećerom ili šećerom u prahu   jer ako se  će se prva košnica malo raspasti tada lakše dati izvaditi no to ovisi i o materijalu od kojeg je kalup napravljen, a i o samoj smjesi za košnice, tj. koliko jesmjesa čvrsta, masna i ljepljiva. Nakon te prve košnice kalup ne treba više mastiti jer je smjesa za košnice najčešće i sama dovoljno masna.

3.

 Izvor recepta je ovdje .. još iz 80-tih  sa nekim doradama...izmjenama  a ima i u knjižici Moji najbolji kolači : Gosšpodarski list

Imamo plastične kalupe sa pčelicom ali i drvene kalupiće kao ovdje..

4.

Za punjenje košnica možete koristiti i neku drugu kremu...kao npr  iz recepta planine pod snijegom.

Ako nemate kalup, možete koristiti cjedilo za limun,

5.

GLUTEN FRE  verzija,

Sve namirnice deklarirane  kokos orasi ima Kresto..a i u Gluten Bio Ul. Crvenog Križa33 u Zgb   Tvornica zdrave hrane)

Za podlogu umjesto hostije ( njih u GF verziji ima za kupiti u GlutenBio  Ul. Crvenog križa Zgb,  kao i oblatne GF )  ili  onlatne bez glutena  za bezglutemnsku podlogu.

  • KOŠNICE(3)
  • KOLAČI- SITNI(1)
  • Kosnici(1)
  • Piramidi(1)
  • Anjii-isprobati(1)
  • Keksi(1)
  • Isprobano-pompom(1)

16

Durdicams pozzzz!! I tebi Anjii   da nisu skupe...

Ovo je super, odmah sam jurnula vidjeti gdje ima kalupića, i iznenađena sam kako su jeftini, samo 10kn 🙂 Eto 🙂

Puno hvala Anka!Volim sto se krema kuha-pozdrav!

Ovako je ispalo drugima