Moj profil

Kremaste punjene paprike

187

Mnoge će se iskusne domaćice sada zapitati; zar opet obične paprike? Znam, znam... Ali nedavno sam na poslu razgovarala sa jednom mladom domaćicom i objašnjavala joj kako radim "ljetnu sarmu" , dosta toga joj je bilo novo, pa evo neka se i to nađe na ovim stranicama.

Mnoge će se iskusne domaćice sada zapitati; zar opet obične paprike? Znam, znam... Ali nedavno sam na poslu razgovarala sa jednom mladom domaćicom i objašnjavala joj kako radim "ljetnu sarmu" , dosta toga joj je bilo novo, pa evo neka se i to nađe na ovim stranicama.

Sastojci

1/2 kg junećeg buta
1 veća ili 2 manje mrkve
pola šalice riže dugog zrna
balica peršina
sol, papar, vegeta, slatka crvena paprika
1/2 l tekuće Podravka pelate
1 kg paprika
i (ili) par malih tikvica
1 veća rajčica
1-2 dcl ulja za dinstanje i zapršku
2-3 veće žlice brašna

Priprema

1.

Najprije nešto vezano za mljeveno meso. Kada dođete u mesnicu nikada ne tražite pola kila mljevenog, nego izaberite dobar komad junećeg buta, tražite da vam makne ako ima masnoga, i tek tada zamolite da vam ga mesar samelje i to neka vam najprije makne sve što se predhodno nalazi u mašini. Tek tada ćete biti sigurni da ste dobili baš ono meso koje ste htjeli.

 Nije loše (pogotovo za zimsku sarmu )ubaciti i dobar komadić svinjetine, onda će biti malo "jača.

Također paprike (babure) neka budu male ili srednje veličine, nikako one najveće.

2.

Sada lijepo na sitno nasjeckajte luk, prepržite ga lagano na malo ulja, dodajte nasjeckanu mrkvicu. Sada ugasite vatru pa redom dodajte meso, nasjeckani peršin, opranu rižu, česan i sve začine po vašoj želji. Ja začinjam uvijek "odoka" ali recimo da se uvijek radi o nepunim malim čajnim žlićicama.

Smjesu dobro izradite čistim rukama, da dobijete finu mesnu kuglu.

3.

Paprike operite, izdubite im sredinu i ostavite da se iscjede.

 Rajčicu narežite na tanke fete i sada punite paprike, ali nikada meso ne nabijajte do kraja, uvijek ostavite malo mjesta na vrhu, to začepite fetom rajčice da meso ne bi ispadalo dok se kuha, a mjesto je bitno i da riža koja kad se kuha ima mjesta rasti.

Ako radite sa tikvicama (ili pomješano) tikvicama dignite rubove i malom žličicom izdubite sredinu, pazeći da ne oštetite koru. Sve ostalo ponovite kao sa paprikama.

4.

Sada sve lijepo složite uspravno u veći , plići lonac.

U posudi u kojoj se dinstao luk dodajte vodu skoro dovrha i stavite da prokuha,kada proključa prelijte to preko složenih paprika i sada dodajte tekuću pelatu, ponovo malo začinite, solju, paprom i vegetom.

Neka se kuha nekih pola sata.

5.

Napravite laganu zapršku; na nekih dcl ulja dodajte dvije-tri veće žlice brašna, nije potrebno da se brašno zapeče, već samo da se lagano otopi na ulju.

Dodajte ga u paprike, neka kuljuća još nekih 5 minuta na laganoj vatri.

6.

Gotove  punjene paprike.

Posluživanje

Ovo jelo najbolje prija kada malo "počine" bar nekih pola sata i uz fini pire.

Ja meso nikada ne dinstam, kada sam bila mlada domaćica, starija , iskusna teta, kuharica po zanimanju, rekla mi je da se meso na taj način isušuje  i gubi na svoj svojoj sočnosti, tako da i sarme, odnosno punjene paprike, nisu više tako fine.

Umak sa laganom zaprškom je ono što ove paprike čini kremastim.

I eto, to bi bilo to.

U slast!!!

  • Paprika(4)
  • Punjene-paprike(2)
  • Punjena-paprika(2)
  • Paprike(2)
  • Mljeveno meso(2)
  • Always(1)
  • Meso-mljeveno(1)
  • Rd-by-frezija74(1)
  • Gotveni-jadenja-polneti-piperki(1)

62

Volim ih i po ovom receptu radim od kako sam ga otkrila! Hvala! Odlične su 🙂

Zahvaljujem se Tami ❤️ Slika me oduševila!

Eto i moje sličice u galeriji 😉  Super su !!!

Ovako je ispalo drugima