Moj profil

Liker od aronije

60 minuta
22
Liker od aronije

Iako nema baš intenzivnu aromu aronija se može koristiti i za izradu likera. Kako nema dugotrajnog postupka maceracije, jer ju je potrebno kuhati, liker je gotov odmah. 

Iako nema baš intenzivnu aromu aronija se može koristiti i za izradu likera. Kako nema dugotrajnog postupka maceracije, jer ju je potrebno kuhati, liker je gotov odmah. 

Sastojci

90 bobica aronije
500 g šećera
1 zvjezdasti anis
400 ml vode
700 ml gina
1/2 žličice limunske kiseline

Priprema

1.

Bobice aronije ubacite u vodu sa šećerom i limunskom kiselinom, dodajte anis te u mužaru usitnjene klinčiće i kardamom. Lagano kuhajte da se bobice raspucaju.

2.

Maknite sa štednjaka, dodatno usitnite štapnim mikserom i ostavite da se ohladi. 

3.

Ohlađenu smjesu procijedite i lagano umiješajte gin. Punite u boce i spremno je za upotrebu.

  • Liker(1)
  • Likeri(1)
  • Moji-napitci(1)
  • Aronija-liker(1)

7

ja sam radila liker od aronije ali nisam ga kuhala,probajte po mom receptu.poz

Draga cookingfun, slažem se da se kuhanjem smanjuje količina antocijana (stabilnost ovisi i o niz drugih faktora kao što je pH - stoga limunska kiselina u receptu), no njih možete dobiti iz drugog antocijanima bogatog voća koje možete konzumirati svježe kao što su borovnice, kupine itd. Ključna riječ u Vašem komentaru je ''trpka'' što nije samo stvar okusa već znači da sadrži izuzetno velike količine tanina koje nisu korisne organizmu, već sasvim suprotno. Stoga nećete na tržnici pronaći svježe aronije, ali ćete na policama dućana pronaći džem s aronijom. I svjež krumpir je pun C vitamina, pa ga ne konzumirate sirovog radi škroba koji ljudski organizam ne može probaviti, već se mora termolizirati u jednostavnije ugljikohidrate. Slično je s taninom. Također, sve biljke od kojih se priprema čaj imaju ljekovite sastojke dovoljno stabilne da izdrže termičku obradu u protivnom takav čaj ne bi bio ljekovit.

jedan savjet... Aroniju nije baš dobro kuhati jer je puna antocijana koji su veoma zdravi, a kuhanjem se gube. I u aroniji ima svakakvih drugih zdravih komponenti koje se kuhanjem gube pa bi je najblje bilo konzumirati svježu. Znam da je trpka ali je jako jako ljekovita.

Ljekovit je i list od aronije jer proščiščava organizam... Nakon černobilske katastrofe žrtve su pile čaj od aronije da bi očistile organizam od radiacije...

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)