Moj profil

Macarons s ganache od limuna

100 minuta
360

Ovo je moji prvi recept. Na njega sam vrlo ponosna jer je rezultat dugotrajnog isprobavanja dok nisam dobila smjesu koja uvijek savršeno uspijeva. Savršen recept da iskoristite bjelanjke koji su vam ostali od božićnih kolača i već stoje u frižideru dva do četiri dana. Pravi macarons moraju biti hrskavi izvana a mekani i sočni iznutra. Mhhhhh....

Ovo je moji prvi recept. Na njega sam vrlo ponosna jer je rezultat dugotrajnog isprobavanja dok nisam dobila smjesu koja uvijek savršeno uspijeva. Savršen recept da iskoristite bjelanjke koji su vam ostali od božićnih kolača i već stoje u frižideru dva do četiri dana. Pravi macarons moraju biti hrskavi izvana a mekani i sočni iznutra. Mhhhhh....

Sastojci

Macarons
115 g fino mljevenih oguljenih badema
1 mž gustina
Ganache
400 g bijele linolade
1 čašica za rakiju mlijeka
50 g maslaca
1 čašica za rakiju soka od limuna
naribana korica dva limuna

Priprema

Macarons
1.

Ako imate domaće bademe ogulit ćete ih tako da i ih zakuhate u vodi pa se kožica da lako skinuti. Nakon guljenja ih sušite ca. jedan sat u pećnici zagrijanoj na 100 °C. Nakon toga su spremni za vaganje i mljevenje.

2.

Bademe prosijati u veliku posudu, ako ostanu krupnije mrvice još ih jednom samljeti. Prosijati šećer u prahu te gustin. Pomješati prosijane sastojke u jednoličan prah.

Prijedlozi:

- ako radite čokoladne macarone u smjesu prosijte jednu ili dvije velike žlice tamnog kakaa ovisno o tome koji intenzitet boje želite

- želite li postići efekat ljuske prepeličjih jaja dodajte smjesi jednu ili dvije male žlice mljevenog maka. Uz takve macarone u ganache umjesto limuna dodajte dvije čašice likera od jaja i par kapi žute prehrambene boje

- tekuće prehrambene boje dodajte u tučeni snijeg, a one u prahu u prosijanu smjesu badema i šećera u prahu

3.

Bjelanjke miksati  u čvrst snijeg.

Bjalanjci moraju biti sobne temperature! Za uspjeh u pravljenu macaronsa, bjelanjci bi trebali biti odvojeni od žutanjaka bar 2 do 5 dana prije miksanja! Za sve koji koriste svježe odvojene bjelanjke, poželjno je dodati par kapi soka od limuna, kako bi snijeg bio čvrst.

4.

U tri navrata dodavati kristal šećer i u svakom navratu kratko miksati. Konačno dobijemo sjajni snijeg.

5.

Snijeg špatulom (nikako mikserom!) umješajte u smjesu badema.

6.

Smjesu puniti u vrečicu sa nastvkom širokog otvora.

7.

Ja sam eksperimentirala sa raznim aparaturama, na koncu se pokazala najbolja obična vrečica za zamrzavanje od čvrstog materijala, kojoj izrežete vrh u nešto manjem promjeru od promjera nastvka i nastavak utisnete tako da se najlon napne oko njega.

8.

Nastavak prilegnuti na back papir i istisnuti količinu za jednu polovicu macarona. Za manje keksiće istisnite količinu veličine lješnjaka, za srednje  trešnje dok za velike oraha. Nastavak odignuti sa back papira žustrom kretnjom kao da radite zarez u zraku tako ćete dobiti savršene kružiće.

9.

Ostviti ih da se suše 30 min do sat vremena. Iz navedene količine ja sam dobila jedno šest plehova. Kako se svaki zasebno peče ja izrežem odgovarajuću količinu pak papira i položim ih na radnu površinu te istisnem sve macarone te ih ostvim da se suše.

10.

Pećnicu zagrijete na 150°C i pecite ih na sredini pećnice ovisno o veličini za

                        male 7 – 8 min

                        srednje  9 – 11 min

                        velike  10 – 14 min

Nesmiju promjeniti boju, čim vidno potamne znači da ste ih prepekli. Tako da uvijek prvu turu promatrajte i mjerite vrijeme koje je potrebno vašem tipu pečnice.

11.

Pečeni macaroni bi se trebali lagano odvajati od back papira, ako primjetite da se lijepe, ne odvajajte ih prisilno već ulijte vodu ispod back papira i ostavite da se natopi deset sekundi. Tada se macaroni lagano odvajaju.

12.

Tada se macaroni lagano odvajaju.

Ganache
1.

Mlijeko i maslac zagrijavati dok se maslac ne otopi. Možete ih otopiti u pećnici u vatrostalnoj posudi dok vam se peku polovice macarona.

2.

U širokoj posudi pjenačom pomijšati linoladu sa polovicom otopljenog maslaca i mlijeka.

3.

Tada postepeno dodavati sok od limuna. Pri dodavanju soka od limuna linolada bi vam se mogla početi zgrušavati. Ako se to dogodi  dodajite izmjenično otopljeni maslac i mlijeko. Tako da vam smijesa ostane glatka.

4.

Na kraju dodajte koricu limuna i dobro umutite pjenjačom.

5.

Smjesu punite u čvrstu vrečicu za zamrzavanje i odrežite jedan vrh, te punite jednu polovicu macarona a drugu lagano utisnite tako da se ganache ravnomjerno rasporedi.

6.

Za dekoraciju možete tek pripravljene macarone dok je ganache smjesa još meka uvaljati u ukrasne mrvice, kokos, čokoladne mrvice, krokant i drugo.

Posluživanje

Prosječan bjelanjak teži ca 35 g no nakon par dana stajanja gube na težini, pa se u 100 g nalazi 4 do 5 bjelanjaka.

Ako imate više ili manje bjelanjaka količinu ostalih satojaka prilagodite njima.

Umjesto limuna možete koristiti naranču pri čemu će vam biti dovoljna korica jedne naranče.

I molim vas koristite nešpricane domaće agrume.

  • Macarons(18)
  • Makarons(4)
  • Bjelanjci(2)
  • Sitni kolači(2)
  • Keks(1)
  • Bjelanci(1)
  • Belanca(1)
  • Makaroni(1)
  • Slatki-par(1)

55

i ja se pitam gdje si...  🙁   

nemaš pojma kako mi je žao što više nisi aktivna na ovim stranicama jer volim tvoje recepte.

Macaronse sam ponovo pravila i opet sam uspjela,evo i malo sličica.Nadam se da će te razveseliti barem upola kao što su mene.

konačno sam uspjela,nakon četiri pokušaja dobila sam stopicu,presretna sam.Sutra će biti i slikica👋