Moj profil

Mamin majonez

56

Jednostavan recept i svima poznat već...ali ja stalno zovem mamu da me podseti kako da ga napravim jer njen obožavam. Verovatno je sličan ostalima, a meni je drugačiji i poseban jer je mamin, a moj - ja ga donela u kuću još kao srednoškolka...Onda da zabeležim.

Jednostavan recept i svima poznat već...ali ja stalno zovem mamu da me podseti kako da ga napravim jer njen obožavam. Verovatno je sličan ostalima, a meni je drugačiji i poseban jer je mamin, a moj - ja ga donela u kuću još kao srednoškolka...Onda da zabeležim.

Sastojci

1 celo celo jaje
1 žumance kuvanog jajeta
1/2 kašičice soli
1/2 kašičica senfa
1 kašičica šećera
1 kašika limunovog soka
2,5dl ulja (maslinovog)
malo sitno mlevenog bibera

Priprema

1.

Jedno jaje skuvati da žumance bude što lepše i žuće (to zavisi i od kvaliteta svakako). Ja uvek zagrevam jaje sobne temperature zajedno sa vodom iste temperature i od momenta ključanja računam 5 minuta, tako kaže i Pomoravka u drugom delu svoga recepta, te baš takvo treba da je žumance - perfektno skuvano. E to žumance protisnuti kroz sitno sito, kao za bebinu kašicu ;-)

2.

U posudu staviti celo jaje, protisnuto žumance i začine, dobro povezati mućenjem mikserom pa dodati par kapi ulja. Mešati dok smesa ne postane kao žumanca za fil od torte, pa doliti preostalo ulje u nekoliko navrata. Svo vreme mešati mikserom. Što se više ulja dodaje to smesa postaje važdusastija i naravno veća. Neki kažu da je potrebno dodavati kap po kap ulja. Ja mogu da tvrdim da se može i ovako iz 2-3 puta dodati bez razmišljanja. Moja mama ima i neku varijantu sa teglom i štapnim mikserom (kao da muti nessicu), ali ja to nisam isprobala.

3.

Ja koristim maslinovo ulje, mama suncukretovo obično i sa njim se mnogo bolje umuti i bude nekako kremastiji, ali je i ukus znatno drugačiji....ko voli maslinovo, kao ja, pre se za njega opredeli i pored "manjka" gustine majoneza.

4.

Kad ste dobro umutili i sve povezali dobili ste divan i ukusan majonez.

5.

Recept sam davno donela kući od majke jedne drugarice.Mama ga je malo preoblikovala po našim ukusima i pre svega smanjila količinu ulja koja je bila neprihvatljivo velika. Čini mi se da ja za ovu količinu potrošim još i manje, otprilike kako mi se sviđa da majonez izgleda.

Posluživanje

Ukusan, kremast i žut bolji je od kupovnog pre svega što znate šta je unutra, nema onih EE stvari koje i ne znate šta su, a šećer naravno može da se eliminiše ili zameni adekvatnim po želji i potrebi. Moja varijanta je mešana salata prelivena sa kašikom dve domaćeg majoneza napravljenog sa maslinovim uljem, ne treba mi ništa više :)

  • Majonez(4)
  • Majoneza(3)
  • Majoneza-x(1)
  • Namazi(1)
  • M-majonezaaa(1)

21

salek i ja mislim da je u tom kuvanom žumancetu razlika. Mama je nekad znala dodati i mali kuvani krompir, to je bio neki bakin fazona, ali nisam sigurna ni kako ni zašto.

Hvala 👋

I ja slicno pravim, jedina je razlika kuvano zumace.I bas je fora u njemu, cini mi se. Mislim da mu ono daje punocu ukusa i efektniju boju.Ja sam dodala i mrvicu mirodjije-ekstra 👍

Hvala, melitakeller...probam i tako uskoro.🙂

Ovako je ispalo drugima