Moj profil

Meso ispod peke

180 minuta
65

Dugo sam muža "žicala" da mi kupi peku, jer uživam u kuhanju na otvorenom. Već sam se ispraksirala u kojekavim paprikašima, čobancima, kotlovini, roštilju…A, evo, i peka mi ide od ruke..

Dugo sam muža "žicala" da mi kupi peku, jer uživam u kuhanju na otvorenom. Već sam se ispraksirala u kojekavim paprikašima, čobancima, kotlovini, roštilju…A, evo, i peka mi ide od ruke..

Sastojci

za
2 kg mesa (teletina, piletina)
2 glavice luka
3-4 mrkve
grančica ružmarina
začinsko bilje

Priprema

1.

Meso (ja obično spremam teletinu i piletinu) narežite na komade i natrljajte solju. Napravite marinadu od ulja i zacina koji vama odgovaraju. Ja koristim dalmatinsko začinsko bilje, malo papra, žličicu crvene paprike i češnjak u granulama.Ostavite meso preko noći u marinadi.

2.

Krumpir ogulite i narežite na četvrtine, pa ga rasporedite po tepsiji. Začinite po ukusu. Narežite povrće( šampinjoni mogu ostat cijeli), pa i njega rasporedite.
Meso “popikajte” između povrća i sve skupa zalijte s malo ulja. Ulja ne treba previše jer i povrće i meso tokom pečenja puste svoj sok.

3.

U međuvremenu vam je bolja polovica napravila puno žara ;) kojeg sad razgrnete, stavite tepsiju i pokrijete pekom/sačem.
Važno je i dalje održavati vatru na nekom drugom mjestu da bi mogli po potrebi dodati žara.

4.

Ja u početku večinu žara nagrnem oko peke, a tek pred kraj na nju da meso ne bi izvana izgorilo a unutra ostalo sirovo. Nakon jedno pola sata provjerite kakvo je stanje. Po potrebi okrenite meso.
Nakon jedno sat vremena nagrnite žar i po vrhu peke jer je vrijeme da se sastojci malo “zarešaju”. Pecite još neko vrijeme.

5.

Iz iskustva savjetujem da je najbolje provjeravati kako se odvija pečenje. Vrijeme pečenja razlikuje se ovisno o veličini i vrsti peke, kao i o vrsti ložišta. Ja na žalost, još uvijek to radim na improviziranom ložištu, a zatvorena peć sigurno skraćuje vrijeme pečenja.

Posluživanje

Poslužite u dobrom društvu, uz neko dobro vino ;)

  • Sac(2)
  • Peka(2)
  • Mesista(1)
  • Tik(1)
  • Meso(1)
  • TELETINA(1)
  • Piletina(1)
  • Slano(1)
  • Meso-ispod-peke(1)

12

peći 40 minuta na gorenavedeni način ...otvoriti..promješati..ako je puno soka polovinu izvaditi...ponovo pokriti i ovisno o mesu peći od  20 do 40 minuta .    nema pravila   svaka peka peće različito ..ovisno o vrsti peke  i ložištu...do dobrih rezultata dolazi se iskustvom ..ako niste sigurni otklopiti ranije pa pogledati i po potrebi peći još  podliti onim sokom koji je izvađen prije...imati žerave u rezervi   

Koliko se otpilike peče? Moji prijatelji kažu da se tokom pečenja ne smije otvarati peka, jer onda meso bude više skuhano nego ispečeno. Nisam još probala raditi peku, al ću sigurno po vašem receptu raditi

pekla sam kruh, kako ne!!! Nešto prefino!! Hvala na savjetu za raštiku, nisam to kod nas susretala. Imaš li prijedlog za zamjenu?