Moj profil

Miješana salata ♥

214

Kad ne radim turšiju onda napravim ovu miješanu  salatu. U mojojoj zimnici piše  vojvođanska  miješana salata za zimu, nisam mislila staviti recept, ali na  primjedbu da ga stavim  ispod slike i komentara  evo i kako   pripremam ovu krasnu salatu koja mi se  nikad  nije pokvarila a i brzo se ukiseli.

Kad ne radim turšiju onda napravim ovu miješanu  salatu. U mojojoj zimnici piše  vojvođanska  miješana salata za zimu, nisam mislila staviti recept, ali na  primjedbu da ga stavim  ispod slike i komentara  evo i kako   pripremam ovu krasnu salatu koja mi se  nikad  nije pokvarila a i brzo se ukiseli.

Sastojci

3 kg zelja narezati
3 kg paprike
1,5 kg krastavaca
1,5 kg zelenog paradajza
1/2 kg mrkve, karfiola
šampinjona po želji( njih volim ipak posebno kiseliti)
8 dcl alkoholnog octa 9% razblaženi
25 dag soli
25 dag šećera
1/2 konzervansa (iako nisam pristalica može i bez)
korijandera u zrnu i lovor po želji

Priprema

1.

Možete a i ne morate staviti konzervans   no ja stavim 1/2 male vrećice konzervansa  za svaku sigurnost  jer mi je stan sa centralnim grijanjem i nemam hladno spremište.  U biti   stavim konzervans par zrnaca  u par teglica na vrh  koje trebaju stajati   duže a u ove  druge  staklenke koje prije potrošim ne. Recept imam sa ovim mjerama  i ispadne cca 30 -35 teglica cca 7,5dcl  ovisi o vel i koliko natisnete povrća.  Radila sam sa 1 kg zelja i paprike  1/3 manj nego po receptu ove godine. Inaće sam radila   i duplo,  ali  isplati se za veću obitelj napraviti više.

Postupak: 

1. Tegle-staklenke oprati i posušiti ne treba ih grijati. Povrce  mora biti  zdravo i svježe pazite na crne točkice kod karfiola...ma uglavnom zdravo..Zelje  narezati ..naribati na ribež (volim sitnije zelje ili kupus naribati  a možete i na širije trake .. napravila sam jednu teglu sito narezanog zelja a jednu na širije trake), paprike isto na  deblje rezance, mrkvu i krastavce na kolutiće  (ako imate rezač  cik-cak za mrkvu (kao na slici)  ispadne ljepša)..karfiol  natrgati na sitne cvjetiće. Trebalo bi povrće izrezati  kolutiće na podjednake dubljinu zbog estetike a zelje (kupus) i papriku na rezance  cca   5-7 mm. Zelje je dobro naribati i ostaviti preko noći a ujutro ga iscijediti i onda pripremi sve drugo povrće. (malo sam se žurila a i mrkva je na cik cak ide brže nego s nožem  a zelje volim sitnije..no trebalo bi biti podjednake  veličine izrezano  nožem radi boljeg izgleda). Paprike  malo prokuhati 1-2 min da omekša u vodi koju imamo kao marinadu prelijev za ovu salatu. Možete na kraju doliti malo ulja da ne ostanu mjehurići i zatvoriti staklenku.

2.Pripremimo marinadu ili prelijev :  prokuhamo ocat 9% za salate sa vodom, soli, šećerom, paprom u zrnu korijander po želji i lovorov list.

Kad zakuha onda nek  se paprike  malo pofure 1-2 min i izvadimo.  U staklenke posložimo    malo zelja pa karfiol ..mrkvu slažemo povrće i natisnemo u i zalijemo  vrelim preljevom tako da u svaku dođe malo papra po želji i korijandera.  Staklenke  tople zatvorimo te ih   stavimo u deku i omotamo dok se ne ohlade najmanje  24h ili  zaboravimo na njih dva dana.  I onda ih spremimo u ostavu.

Nemorate se striktno držati  recepta i količine po receptu, već onoliko koliko imate povrća pri ruci..ili iz vrta ili sa placa.

Primjedba:   Ako ne važete povrće  a imate  ga više onda uzmite omjer za marinadu-preljev :  1 l alkoholnog octa9%  4 l vode  30 dag šećera i 30 dag soli konzervans po želji ali u receptu stoji tako...prokuhajte i sa tim prelijte povrće. Kad imam šampinjona  rado ih posebno same stavim u teglicu i prelijem sa ovim preljevom nekako   šampinjoni omekane i lijepo ih je imati posebno.

Slicna je  i  turšija  samo  je drugačija jer je sve u jednoj posudi i ne reže se povrce..a ovako se  brže ukiseli nego turšija.

2.

NAPOMENA:  treba paziti da je  svježe, zdravo i zrelo povrće, jer je uvenulo i požutjelo već sirovo izgubi većinu vitamina. Povrće pažljivo operemo, i to cijele   plodove  Tek ga nakon toga narežemo, ovisno o receptu. Mlado i meko povrće možemo staviti u staklenke svježe.

povrćem obično se održavaju teže nego one s voćem. Povrće je, naime, više inficirano mikroorganizmima koji su u zemlji, a osim toga sadržava i više bjelančevina koje mikroorganizmi lakše napadaju i kvare. Povrće, za razliku od voća, ne sadrži puno prirodnih kiselina koje sprečavaju razvoj mikroorganizama, pa se preporučuje konzervama s povrćem dodati malo octa ili, još bolje, limunov sok.

Ako 14 dana u staklenkama ne primijetimo nikakve promjene, stavimo ih na stalno mjesto. Ako se počnu dizati mjehurići ili se tekućina zamuti, onda je to znak da se povrće kvari. Zato treba svaki dan pogledati a i ako primjetite mjehurić odmah pregledajte dobro povrće  da nije koji komadić loš uletio izbacite tekućinu i ponovite postupak  pa dodajte koje zrnce konzervansa ili vinobrana..šteta je da propadne.. Meni ovo nikad nije dobilo mjehuriće  ali jednom u ovih 40 godina desilo mi se da se turšija zamutila i onda sam issto oavako napravila  a desilo se jer je uletio u turšiju jedan truli mali krastavčić  uspjela sam spasiti ...(ovu napomenu sam naknadno ubacila možda nekom dobro dođe za svaki slučaj)

Posluživanje

Recept Miješana salata je od moje kolegice iz ureda  80-tih godina zapisan u bilježnicu-rokovnik  za zimnicu....

  • Zimnica(19)
  • Zimnica-kisela(3)
  • Turšija(1)
  • Z-zimnica-razno(1)
  • Sarena-salata(1)
  • Mijesana-salata(1)
  • Isprobano(1)

33

Kupus, paprika roga, luk, mrkva i celer... napravljeno... javim se kada ju isprobano... brzo je za napraviti...

BARBARA26..♥ sretno sa zimnicom.

Ako stignem... a mislim da hoću, napraviti ću je!