Moj profil

Oblanda Dulce de Leche

42

Originalno iz Argentine, "slatko od mlijeka" sprema se svuda od Norveške do Rusije. Osnovni sastojci su mlijeko i šećer koji kroz karamelizaciju i Maillard-ovu reakciju daju ovaj nevjerovatni slatkiš. Recept za originalnu oblandu je iz nekadašnje poslastičare "Fontana" u Baru moga djede. Uživajte!

Originalno iz Argentine, "slatko od mlijeka" sprema se svuda od Norveške do Rusije. Osnovni sastojci su mlijeko i šećer koji kroz karamelizaciju i Maillard-ovu reakciju daju ovaj nevjerovatni slatkiš. Recept za originalnu oblandu je iz nekadašnje poslastičare "Fontana" u Baru moga djede. Uživajte!

Sastojci

2.5 l mlijeka
600 g šećera
125 g maslaca

Priprema

1.

Sameljite orahe.

2.

Mlijeko stavite da se kuva sa šećerom sve dok ne izgubi najmanje pola svoje zapremine. Za to će vam biti potrebno od sat ipo do tri sata, u zavisnosti od šporeta, jer je važno samo lagano krčkati mlijeko, tako da ni slučajno ne ključa.

Predlažem da koristite šerpu sa debelim dnom, pliću, većeg prečnika.

3.

Povremeno miješajte drvenom kašikom. U početku se neće mnogo šta dešavati, ali će vremenom mlijeko dobijati boju karamela. Poenta je da vam "slatko od mlijeka" ne bude tečno. Znaćete da je gotovo kad se varjača bude teže kretala po šerpi i kad za njom počnu da ostaju spori tragovi po dnu posude.

4.

Kad ste zadovoljni gustinom, uspite vanilin šećer i maslac i miješajte da se sasvim rastope. Ugasite šporet.

5.

Potom dodajte mljevene orahe i dobro ih izmiješajte. Oni će dodatno popiti mlijeko pa će vam krema ubrzo postati još gušća.

6.

Šerpu tada sklonite sa šporeta i pustite da se dulce de leche ohladi. Ne sasvim - jer će ga hlađenje još zgusnuti i nećete moći lijepo namazati oblande.

7.

Oblande filujete u velikom plehu u kojem će se kasnije rezati. Pazite da fil ravnomjerno rasporedite tako da ga svaka kora ima dovoljno, do samih krajeva. Posljednju koru samo zalijepite, nju ne mažete.

8.

Da bi se skroz suva šnita vafl oblande uredno zalijepila za gusti fil, potrebno je da cijeli kolač prvo zaštitite (pek papirom, alu ili plastičnom folijom) a onda opteretite cijelom površinom nečim teškim, da tako prenoći.  Potrebno je da odleži da bi se ukusi mlijeka i oraha sjedinili, a i da bi se lijepo ohladila i rezala na karakteristične rombove.

Posluživanje

Uživamo u ovim oblandama najviše uz čašu mlijeka, a onda sa kafom ili čajem.

Ovo "slatko" možete napraviti i bez oblandi, staviti ga u dezinfikovane staklene teglice i koristiti kao prefini karamel namaz. Ne morate staviti orahe, svakako je originalni Dulce de leche bez njih. Bon apetit!

  • Oblatne(1)
  • Hosti-is(1)
  • Dulcedeleche(1)
  • Dulcedeleche-is(1)

10

Julka, taman posla. Ovdje nema prostora za ljutnju. Kuvanje je zadovoljstvo i ja ga samo tako shvatam. Ne znam šta Vam se desilo sa receptom, probajte ponovo da ga dodate. Coolinarika je nešto mijenjala zbog korisnika koji su se žalili na fotke. Trebalo bi da je sad sve u redu. Recept je zaista sjajan, nadam se da ćete uživati u njemu!

Tufnice, nema razloga da se ljutite na mene. Recept mi se sviđa i volim ovaj kolač. Nije mi jasno zašto je vaš recept pobrisan iz mojih omiljenih i zašto ga nema na popisu najnoviji recepti?

Tako je Julka, greškom je pisalo šećer u prahu. Njega nema u ovom receptu.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)