Moj profil

Pisanice simbol života, vedrine

133
Pisanice simbol života, vedrine

Zašto jaje? Zašto zec?
Jaje je simbol stvaranja života i plodnosti, iz njega sve počinje… jaje i pile su simboli novog života koji se veže za Uskrs i proljeće (zato se jaja i farbaju bojama proljeća). No kakve veze ima Zec s jajetom. Kažu Etnografi da je kriva starogermanska božica proljeća Ostara koja je imala Zeca kao simbol životinju (Ostara pandan staroslavenskoj božici Vesni, a po njoj je i njemački naziv za Uskrs Ostern. Uostalom i zec je oličenje plodnosti zar ne??

Zašto jaje? Zašto zec?
Jaje je simbol stvaranja života i plodnosti, iz njega sve počinje… jaje i pile su simboli novog života koji se veže za Uskrs i proljeće (zato se jaja i farbaju bojama proljeća). No kakve veze ima Zec s jajetom. Kažu Etnografi da je kriva starogermanska božica proljeća Ostara koja je imala Zeca kao simbol životinju (Ostara pandan staroslavenskoj božici Vesni, a po njoj je i njemački naziv za Uskrs Ostern. Uostalom i zec je oličenje plodnosti zar ne??

Sastojci

10-20 ili više jaja po želji
lupine od kapule tamno ljubičaste ili obićne
škarice igla i konac po potrebi
stare najlonke, dokoljenke tanke ili
mrežaste čarape, dokoljenke
lišće peršina, djeteline, celera paprati stolisnika
2-3 žlice octa
lonac(padela) i voda

Priprema

1.

Ima puno recepti o bojanju jaja.. ali evo kako to ja radim kao i mnogi od vas ali možda nekom dobro dođe nešto iz ovog recepta jer i sama uvijek nešto novo saznam i naučim.
Ovo je prirodno bojanje u ljusci i to sa lupinama ljubičastog-boja mi je tamnija od običnih lupina-tj crveni luk slika od luka a mogu i od obične isto su ljepa i svjetlija..Nekad su se pisanice bojale samo prirodnim bojama, kuhanjem voća, povrća cvijeća, kore s drveta…ali meni su najdraža s lupinama od kapule i to one tamno crvene tj ljubičastog luka a ako nemam dovojlno mješam s običnim lupinama od kapule. Želim reći da kad prođu novogodišnji blagdani ja poćinjem skuplati lupine od kapule slika kolaž s pisanicama .

2.

BOJANJE KUHANJEM Kako bi se dobila što jednoličnija boja prije kuhanja jaja treba dobro oprati i obrisati i gledati da im je nijasna kore ono slična. Jaja s tamnijom ljuskom bolje prihvacaju boju pogotovo smeđu nijansu od lupina luka a s bijelom lupinom jaja ljepo prihvaćaju sve ostale boje.

3.

Pripremimo sav gore navedeni materjal i stavimo lupine kapule u veći lonac, dodamo ocat koji se dodaje prirodnoj boji da se boje bolje upiju u ljusku jajeta i da bude sjajnije i narano da ne popucaju jaja ali se dok se kuhaju ne smije poklopiti lonac s poklopcem

4.

U lonac s vodom stavim kuhati prvo ljuske i neka kuha sa dodatkom 2-3 žlice octa cca do 45 minuta. Na kolažu 1 se vidi sljedeće na oprano obrisno jaje se*bjelanjkom namaže mjesto gdje ćemo staviti listić (peršin, menta djetelin i sl.) navućemo najlonku *. meni je štos da skupljam mrežaste čarape i onda dobijem blago kockaste otiske kao na slici/ i stisnem, pomognem si iglom i koncem i tako dok sva jaja ne napravim. Prije stavljanja listića mjesto na kojem će biti može se umjesto bjelanjka pomazati limunom isto je dobro i kad se nakon farbanja skine i to mjesto je ljepo sjajno.

5.

Jaja se kuhaju otklopljena duže nego obićna jaja jer se dužim kuhanjem dobije i tamnija nijansa boje.. Kad su huhana i boja vam se dopada…pažljivo izvadite na papirnati ručnik i maknite mrežaste-obične omote i listiće zelenila i dobit ćete obojena jaja.

6.

Zatim ih kad se prohlade namažite „slaninom“:https://www.coolinarika.com/slika/308060(špekom) da dobiju ljepi sjaj. Jajca su gotova i spremaju se na hladno… Slika 2.

7.

S bojenjem se ako su za ukras možete početi i par dana ranije i spremiti u frižider, no mi to imamo običaj večer uoči samog Uskrsa. i ujutro uz uhanu šunku kruh kolačiće jajca u košarici prekrvenoj ubrusom ljepim, svečanim idemo u crkvu na misu i blagoslov da nam se posveti hrana. i onda to donesemo svojim ukućanima posvećeno za Uskršnji jutarni doručak.

8.

Mogu se bojati prirodno i u drugim bojama prirodno ali neke su biljne boje otrovne pa mogu duljim stajanjem ili kuhanjem u njima kroz ljusku jajeta prodrjeti u njegovu unutrašnjost. Njih treba imati samo za ukras. Najsigurnija sam u lupine od kapule ( a mogu se dobiti i svjetije i tamnije nijanse ove divne boje) a i tradicija me vuće ovom načinu bojanja uskrnih jaja. Može se dobiti ZELENA bojanjem u kaši od listova bazge i vode . Od listova koprive, maslačka ili brškljana mogu se dobiti razne nijanse ZELENE do ŽUTO ZELENE preko sjajno zelene do sivo zelene. To ovisi i o dužini kuhanja (10min do preko sat vremena) Ali pazite na to dali ćete ta ista jaja jesti jer od kapule ne poprimaju miris a od ovih ostalih neke biljke

9.

HLADNO BOJENJE je postupak gdje se u ohlađenu boju stavljaju prethodno kuhana jaja i ostavljaju u boji od nekoliko minuta pa do nekoliko sati no prije toga poželjno ih je izbijeliti ili već kupite bijela jaja..… NARANČASTA jaja u obojenu vodu sobne temperature od lupina kapule 30-40 min. SVJETLOPLAVA:1/kg crvenog zelja kuhanog voda ohlađena na sobnoj temp cca 30min ili sat dva  onda dobijete tamnija.. TAMNIJEPLAVA  u istu količinu zelja crvenog  samo odvojimo tekućinu i dodamo ocijeđeni limun  jaja stajanjem dužim  i sa limunom budu tamnija..a iIi IZRAZITO PLAVA TAMNIJA trebaju stajati i do 8 sati ili preko noći,..  ŽUTA BOJA    staviti u kurkumu   preko 1h i više  2-3 h za intenziviju  žutu boju ŽUTORUŽIČASTO mljeveni kurkuma i šafrana usitnjenog 30 minuta,  pa zatim u boji dobovenoj od cikle. GRIMIZNA BOJA ako skuhana jaj u lupinama uronimo od sok od borovnice i stoji par sat. KARDINAL CRVENA u cikli ali trebaju jako dugo stajati i preko noći... No za to treba i vremena i volje a i mani mani a najviše volje i strpljenja.

Uskrs 2009 Blagdanski uskršnji stol još slika pisanice u košarici i pisanice izbliza i kako običnu kartonsku kutju od jaja ofarbati sprejem i kako ukrasiti masnim bojicama pisanice na uskrsnoj pletenici još slika

10.

Kako IZBIJELITI JAJA ?? evo ovdje u receptu  imamo

PISANICE PRIRODNO BOJANE i IZBJELJIVANJE JAJA   kao i 


SALVETNA TEHNIKA od tavuco

Posluživanje

Mogu se ljepo ukrasiti tj obojati i prepeličja jaja ili ih ostaviti prirodna,, mogu se ispuhati i ukrasiti te objesiti kao uskršnji buket grančica s jajima u vazi sjemenkama tarkicama isheklati a i šaranje voskom tehnikom batik ka što rade podravske Sesvete.

  • Uskrs(19)
  • JAJA(3)
  • Kreativa(2)
  • Pisanice(2)
  • Pisanki(1)
  • Jaja-anka(1)
  • Uskrs-dekoracija-jaja(1)
  • Uskrs-ideje(1)
  • Uskrs-pisanice(1)

30

#29 Daca76 ♥.. Zahvaljujem  a  kako izbjeliti obična kokošja jaja imate i u ovom receptu:  Pisanice prirodno  bojane

Moja seka i ja odlucile smo da od ove godine jaja farbamo samo prirodnim bojama ali nismo uspele naci kurkumu za zutu pa smo ofarbale u lukovini,plavom kupusu. Probale smo i cveklu,ali kako nismo imale bela jaja,boja nam se bas i nije svidela,pa smo ta vratile u  lukovinu 😉 Potrudicemo se da za sledeci Uskrs imamo sarenija jaja.

Srecan Uskrs !!!

Hvala viva!! i tebi  SRETAN USKRS!!  😘

Ovako je ispalo drugima

Još recepata za ovo jelo

Šaranje uskršnjih jaja
JoLily

Šaranje uskršnjih jaja