Moj profil

Pita od maka

804

Predivana pita... recept za sve vas koji ste ga tražili i makoljupce...

Predivana pita... recept za sve vas koji ste ga tražili i makoljupce...

Sastojci

Za biskvite
210 g šećera
3 vrhom pune žlice brašna
Za kremu

Priprema

1.

Uključite pećniu da se zagrijava na 170°C.

Odvojite bjelanjke od žumanjaka, ali odmah ih složite tako da pravite 3 zasebna biskvita.

Znači 4 bjelanjaka izmiksajte u čvrsti snjeg, postepeno dodajte 70g. šećera i dalje miksajte.

U posebnoj zdjelici izmješajte veliku vrhom punu žlicu brašna sa vrhom punom žličicom praška za pecivo i 65g. mljevenog maka. Sada to lagano izmiksajte sa bjelanjcima da se sjedini.

Pripremite lim za biskvit cca 20*35, obložite ga papirom za pečenje i izlijte lagano biskvit u njega.

Stavite u pećnicu da se peče cca 10-15 minuta tj. dok blago ne porozi. Istresite ga na rešetku za hlađenje i neka se ohladi , pa ga preokrenite i polako skinite papir za pečenje sa njega i ponovno ga okrenite i ostavite sastrane. Tako pripremite još 2 biskvita.

2.

Stavite kuhati 600 ml. mlijeka.

Žumanjke, šećer,  gustin,  vanilin šećer i 150 ml.mlijeka izmješajte u jednoličnu smjesu kao za puding. Kada mlijeko zakuha, smanjite vatru, sklonite ga sastrane i sada malo po malo uljevajte žumanjke u mlijeko, ali mješajte pjenjačom cijelo vrijeme da se ne stvore grudice. Vratite lonac na vatru, malo pojačajte i cijelo vrijeme mješajte dok ne počne kuhati i zgušnjavati se. kuhajte otprilike do 5 minuta kao kada kuhate puding. Nekaa se krema potpuno ohladi, i u nju izmiksajte 200 g maslaca sobne temperature.

3.

Na prikladan pladanj stavite prvu koru, na nju 1/3 kreme, poravnajte ju. Na kremu stavite drugu koru i sada sa valjkom za valjane tijesta lagano prođite po biskvitu da se krema lijepo spoji sa oba biskvita. Na njega stavite 2/3 kreme lijepo ju poravnajte nožem, preko nje biskvit i opet pređite valjkom lagano po tom biskvitu da se sve lijepo spoji. Na treči biskvit stavite ostatak kreme, samo odozgora, lijepo ju nožem izgladite i zaravnajte te ju najboje preko noći stavite u frižider na hlađenje.

Posluživanje

Ja sam recept pisala onako kako sam ga pravila i jedino sam izmjenila količine šećera. Ovdje u receptu su količine koje sam ja stavljala, a ne po orginal receptu... ali evo koliko je u receptu... za biskvit ide 300 g šećera, a u kremu 270 g šećera.

Nama ja ova prilagođena mjera šećera i više nego dovoljno slatka.

  • Mak(62)
  • Kolači(14)
  • Kremasti kolaci(6)
  • Pita(5)
  • Kolaci-mak(4)
  • Kolači kremasti(2)
  • Slatke pite(2)
  • Mak-mrak-annika7(1)
  • Slava(1)

111

Odličan kolač!👍

Radim kolač i u kockastom i okruglom kalupu... Prefino... Ja jedino u kremu dodam koricu i sok limuna jer volimo malo kiselkastu tortu... I malo ruma u kore... Prefino...😁

Predivna pita 🤗

Ovako je ispalo drugima