Moj profil

Punjena paprika (ili čufte) i pire

120 minuta
72
Punjena paprika (ili čufte) i pire

Sve o punjenoj paprici i pireu. Sitne izmjene na ovom tradicionalnom receptu ovo jelo čine pravom delikatesom! Nekoliko manjih varijacija na temu zadovoljava gotovo svačije nepce...

Sve o punjenoj paprici i pireu. Sitne izmjene na ovom tradicionalnom receptu ovo jelo čine pravom delikatesom! Nekoliko manjih varijacija na temu zadovoljava gotovo svačije nepce...

Sastojci

za
PUNJENA PAPRIKA ILI ČUFTE
100 g riže
500 ml paradajz koncentrata
2 žlice brašna
voda ili temeljac goveđe juhe
KRUMPIR PIRE
2 žlice maslaca

Priprema

PUNJENA PAPRIKA
1.

Nasjeckajte luk, češnjak, peršin list i pomiješajte s mesom, jajima, rižom i par žlica maslinova ulja te posolite (3-4 prstohvata) i pobiberite. U meso, također, možete dodati crvene mljevene paprike. Osobno ju ne stavljam. Sastojke dobro promiješajte, najbolje rukama. Za čufte oblikujte kuglice promjera 5 cm. Ukoliko punite paprike, izaberite paprike srednje veličine, izdubite im sredinu te ih napunite mljevenim mesom.

2.

Meso ne gnječite snažno dok oblikujete kuglice niti silovito punite paprike. Ako ga previše stisnete, tekstura će biti čvršća, žilavija. Meso nakon kuhanja mora biti izdašno, mora se lako drobiti žlicom. Za još izdašniju teksturu možete povećati količinu riže. Tako ćete dobiti okusom laganiju varijantu punjene paprike.

3.

Paradajz koncentrat i pola litre vode ili goveđeg temeljca stavite u veću posudu i pustite da zakipi na jakoj vatri.

4.

Kad umak zakipi, poslažite u njega čufte i punjene paprike. Dodajte 3-4 prstohvata soli, šećer i prelijte vodom ili goveđim temeljcem dok čufte i paprike ne budu potpuno potopljene u sosu.

5.

Još jednom pojačajte vatru dok stvar ne zakipi zatim smanjite vatru, poklopite lonac  i ostavite da krčka 45-100 min na laganoj vatri. Razlog za ovaj široki vremenski raspon pročitajte pod VARIJACIJE NA TEMU.

6.

Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje. Brašno pomiješajte s par žlica maslinova ulja i 1 dcl vode ili temeljca te umiješajte u sos. Dobro miješajte, kad se sos jednolično zgusne, punjena paprika je gotova.

ZA NAJKREMASTIJI PIRE :)
1.

Krumpir ogulite, narežite na kockice, kuhajte 15-20 min, ocijedite vodu.

2.

Da bi pire bio kremast prvo ga drobilicom za pire dobro obradite. Ne budite lijeni, treba ga drobiti barem 2 min srednjom snagom. Nakon što ste ga dobro obradili bez primjesa, počnete stavljati ostale sastojke. Prvo 1-2 prstohvata soli pa ga opet cijelog izdrobiti. Zatim dodati maslac, drobiti, pa kiselo vrhnje te opet završno obraditi drobilicom.

3.

Tako ćete dobiti najkremastiji domaći pire.

4.

Light verzija pirea bi bila samo s mlijekom. Na 1 kg krumpira 1,5-2 dcl mlijeka. U tom slučaju pire morate 3-4 min drobiti srednjom snagom a tek zatim dodati mlijeko i, naravno, opet drobiti.

ZAŠTO DROBITI, A NE MIKSATI KRUMPIR?
1.

Moram upozoriti da tekstura drobljenog i miksanog pirea NIJE ista. Drobljeni pire se topi u ustima dok se miksani razvlači i lijepi. Stvar je u škrobu i kad ga drobimo ručno, molekule mlijeka, vrhnja i maslaca se obaviju oko molekula škroba i krumpir ostaje kremast. Mikser trga molekule škroba koje se miješaju s tekućinom od kuhanja i krumpir pretvaraju u ljepljivu, gumenastu masu.

2.

Kvaliteta pirea također ovisi o vrsti, starosti krumpira te dužini kuhanja, a o sortama možete pročitati ovdje.

VARIJACIJE NA TEMU
1.

VARIJANTA #1

Možete koristiti nekoliko vrsta mljevenog mesa. Ako koristite samo mljeveni svinjski but, onda riža koju koristite neka bude bijela, po mogućnosti arborio (riža za rižota) jer ćete tako dobiti najbolju teksturu mesa koje se lako drobi žlicom. Ovo je najbrža varijanta i kuha se 45 min.

Također možete koristiti crvenu rižu za malo aromatičniji okus no duljina kuhanja je oko sat vremena.

2.

VARIJANTA #2

 Miješano juneće i svinjsko mljeveno meso potrebno je kuhati nešto duže i zato u ovoj varijanti možete koristiti integralnu rižu. Omjer riže možete povećati na 200% da bi dobili istu strukturu mesa kao u prethodnoj varijanti. Dužina kuhanja je i do 100 min. (Ponekad i malo duže :)

3.

VARIJANTA #3

Zanimljiva kombinacija je ako koristite samo juneće meso i ječam umjesto riže. Dužina kuhanja je oko 2h i 15 min.

4.

VARIJANTA #4

Ukoliko želite tradicionalniju verziju, izbacite vrhnje za kuhanje. Također u sos možete dodati celer i mrkvu ako nemate ili ne želite koristiti goveđi temeljac. 

5.

VARIJANTA #5

Čufte ili punjena paprika?

Možete raditi obije varijante istovremeno ili se opredijeliti za jednu od dvije. Bitno je da su iste veličine radi ravnomjernog kuhanja. Možete čak raditi pseudo punjenu papriku iliti čufte, ne puniti paprike već ih skuhati zasebno u sosu.

Čufte za razliku od mesa iz punjene paprike imaju nešto bolju konzistenciju mesne opne zbog direktnog kuhanja u sosu. Zapravo je samo stvar ukusa, tko što više voli.

6.

VARIJANTA #6

Mljeveno meso također možete raditi na način da prethodno popržite luk i češnjak ili umiješate namočenu rižu radi bržeg i ravnomjernijeg kuhanja. Osobno ne preferiram ovaj način obrade mesa jer smjesa djelomično gubi vezivnu moć te se može dogoditi da se čufte tijekom kuhanja raspadnu.

7.

Kad radim punjenu papriku ili čufte, zapravo radim oboje. Dio kao čufte a dio napunim u paprike. Tako je svačije nepce zadovoljno.

8.

U slast!

  • Mljeveno meso(2)
  • CUFTE(1)
  • Punjena-paprika(1)
  • Favorit(1)
  • Filana-paprika(1)
  • Paprika-punjena(1)
  • Saveti(1)
  • Glavno jelo*(1)

6

Hvala svima! Jako volimo punjene paprike i ovaj recept je produkt dugog proučavanja najboljeg načina pripremanja. 👋

Recept je odličan! Radila sam sa svinjetinom, okruglom rižom i crvenom paprikom jer ju volimo i okusi su savršeni. Pire krumpir je najbolji koji sam dosad napravila - inače maslac i mlijeko stavim prije gnječenja, da kao ide lakše. Nevjerojatno koliko ovakva promjena može utjecati na okus 🙂 Imam 10 ćufti i 2 punjene paprike, ali mislim da neće dugo preživjeti (a samo nas je dvoje). Hvala na krasno pojašnjenom receptu 👋

hvala vam na detaljnom objašnjenju jer uvjek dobro dođe bilo mlada ili stara kuharica kao ja 😀👋

Ovako je ispalo drugima