Moj profil

Ražnjići od lososa

117

Losos je riba visoke kvalitete, riba bogata omega-3 masnim kiselinama i uvijek je treba spremati sa zadovoljstvom. Ribu je najbolje pripremiti svježu, tako i ovaj losos onda daje prekrasnu svježu boju.

Losos je riba visoke kvalitete, riba bogata omega-3 masnim kiselinama i uvijek je treba spremati sa zadovoljstvom. Ribu je najbolje pripremiti svježu, tako i ovaj losos onda daje prekrasnu svježu boju.

Sastojci

za
600 g lososa
1 žlica ekstra djevičanskog maslinova ulja
Marinada sol, papar, ružmarin, ekstra djevičansko maslinovo ulje
2 duže tikvice

Priprema

1.

Ražnjiće od lososa najbolje je raditi od najboljeg komada ribe - tamo gdje je riba najdeblja. Vidi sliku. Ako ste kupili gotovi file ribe onda ga očistite od kože i dalje pincetom izvadite sve kosti.

Srećom kod velikog lososa(5kg) kosti su dosta velike i vrlo lako se pronađu.

2.

Losos narežite na trake, te na komadiće od 4x4cm, mogu biti i tanji komadi koji će se kraće peći. Losos mariniramo samo sa malo soli i papra ili vegetom. Mariniramo 30 minuta prije termičke obrade, jer ne zaboravimo ako sol stoji duže od 20-30 min izvući će svu vlagu i svježinu ribe. Gotova mješavina ribljih začina može isto poslužiti.

3.

Izabrati što duže tikvice, dobro oprati i rezati tanke ploške, najbolje sa što širokim nožem za guljenje povrća. Po jednu plošku tikvica zarolajte sa po jednim komadom lososa, ostavite da odstoji 30-tak minuta.

4.

Ražnjići su gotovi i možete ih peći na roštilju ili grill tavi. Ako su briketi dobro zagrijani peći oko 5 minuta sa svake strane. Na grill tavi peći na jakoj vatri isto 3 min. Ovako pripremljeni losos biti će ekstra mekan i fin. Uživajte u svom lososu !

Posluživanje

Poslužiti toplo, uz npr. kremastu rižu s povrćem. Ako vam je losos suh, posipajte malo eks.djev.masl.ulja ili napravite neki umak.
Najbolja vina koja odgovaraju uz lososa su redom: crni Pinot (Pinot noir), Traminac (više klase), Frankovka, Chardonnay itd.

NAPOMENA

Ukoliko koristite zamrznuti losos, sve vrijedi isto samo ga svakako dobro odmrznite da ne bude iznutra još tvrd (zamrznut) prije pečenja.

TIPS & TRICKS:
1. Koža lososa je dosta žilava pa se uglavnom otklanja, a posebno za ovaj recept gdje ju ne možete kasnije uklonuti.
2. Za losos ražnjiće pogodno je imati deblji komad lososa (sredina), ali nije obavezno jer se može i sa tanjim komadićima zbog tikvice koja ih okružuje.

  • Losos(8)
  • Ražnjići(2)
  • Tikvice(2)
  • Riba-losos(1)
  • Riba-na-rostilju(1)
  • Losos-marinada(1)
  • Losos-rostilj(1)
  • Omega-3(1)
  • Omega-masne-kiseline(1)

20

Ova kombinacija lososa i tikvica, baš ovako spremljena je odlična i tako jednostavna. Hvala puno na receptu!

oduševljena sam ovim receptom, obožavam losos 🙂

Hvala svima 🙂

Ovako je ispalo drugima