Moj profil

Losos

Engleski naziv: salmonLatinski naziv: Salmo salar

Priuštite si s vremena na vrijeme lososovo meso zbog njegova nutritivnog sastava koji obiluje visokovrijednim bjelančevinama, vitaminima B kompleksa, fosforom i selenom te omega-3 masnim kiselima koje višestruko povoljno djeluju na zdravlje.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Dimljeni losos idealan je u kombinaciji s kiselim jabukama i agrumima dok je narezan i pirjan uz dodatak maslaca i vrhnja odličan uz tjesteninu.

Odrasli losos riba je koja živi u morskoj, a mrijesti se u riječnoj ili jezerskoj vodi, ima blistavo bijeli trbuh, srebrnaste bokove, a leđa su mu sivkastosmeđe boje. Europski losos dugačak je 60 cm, a rijetko može narasti i do 1,5 m. Težak je 6 do 8 kg, ali katkad može težiti i do 50 kg.

Meso mu je nježno ružičaste ili narančastocrvene boje i izvanredno finog okusa. Njegova ikra koristi se za izradu "crvenog" kavijara, odnosno kao zamjena za izvorni ruski tip beluga, koji se priprema isključivo od jesetrine ikre.

Na tržište dolazi u svježem stanju, smrznut, konzerviran, a kao posebna delikatesa može se naći dimljen.

Energetska i nutritivna vrijednost

Svježi losos u 100 g sadrži: 76 g vode, 20 g proteina i 3,5 g masti. Energetska vrijednost lososa iznosi 116 kcal na 100 g svježe namirnice.

Osim što je izvor visokokvalitetnih bjelančevina, losos sadrži značajne količine važnih nutrijenata, primjerice fosfor, selen, kalij, tiamin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6 i B12 i riboflavin; dok su ostali zastupljeni u manjim količinama.

Ljekovitost

Losos kao i tuna, sardina, skuša i haringa sadrži obilje omega-3 masnih kiselina dragocjenih za zdravlje, zbog čega je potrebno osigurati njihovu zastupljenost u prehrani, a nutricionisti preporučuju najmanje jednom tjedno jesti ribu bogatu omega-3 masnim kiselinama.

To su višestruko nezasićene masne kiseline koje imaju različite pozitivne učinke na ljudski organizam:

  • Spuštaju razinu ukupnih masnoća u krvi, a osobito LDL frakcije, reducirajući "sirovinsku" osnovu za stvaranje masnih plakova u krvnim žilicama.
  • Spuštaju razinu kolesterola u krvi.
  • Kao izrazito bioaktivne tvari, produžuju vrijeme grušanja krvi.
  • Imaju pozitivnog utjecaja na upalne promjene (kod artritisa i drugih reumatskih bolesti) i staničnu obranu tkiva te zarastanje rana.
  • Imaju izrazito profilaktično djelovanje kod raznih degenerativnih bolesti i karcinoma.
  • Pozitivno utječu na neke oblike depresije.
  • Važna su nutritivna komponenta za rast i razvoj djece (razvitak moždanih struktura i retine).

Losos konzerviran u vodi bogatiji je omega-3 masnim kiselinama u odnosu na losos konzerviran u ulju. Najbolji način unošenja omega-3 masnih kiselina jest redovito konzumiranje riba koje ju sadrže.

Kupovanje i čuvanje

Pri kupnji lososa najvažnije je da riba bude svježa. Kako je riba veoma osjetljiva na nestručno skladištenje, pazite gdje ju kupujete. Losos mora ležati na ledu ili u rashladnoj vitrini na temperaturi od -1 do +2°C.

Ako je cijeli, svježeg ćete lososa prepoznati po jasnom sjajnom oku, ispupčenom poput polukugle, po svježim crvenim i vlažnim škrgama, po glatkoj i sjajnoj koži koja nije sluzava te po čvrstom mesu.

Najbolje je lososa kupiti istoga dana kad ga želite pripremiti, pa neka bude u hladnjaku do pripremanja. Ako već morate, čuvajte ga najviše 24 sata na temperaturi do + 2°C.

Losos se može kupiti u nekoliko oblika - zamrznuti losos, cijeli ili u odrescima; dimljeni file lososa narezan na tanke ploške naći ćete u vakumiranom, zamrznutom pakiranju; te veoma cijenjen i skup, dimljeni i sušeni losos, naravno bez kosti i s kožom samo s jedne strane.

Priprema jela s lososom

Losos kao i sardina i skuša sadrži obilje omega-3 masnih kiselina dragocjenih za zdravlje, zbog čega je potrebno osigurati njihovu zastupljenost u prehrani.

Sušeni, dimljeni losos se poslužuje hladan s limunom, hladnim umacima od majoneze, maslacem, tučenim slatkim i kiselim vrhnjem na prepečenom kruhu ili krekerima. U svečanijim prilikama iznimno su omiljeni kanape sendviči od lososa posluženi uz šampanjac.

Svježi ili svježe zamrznuti losos, obično narezan na odreske debljine oko 2-3 cm, može se poširati na pari, kuhati u blago zakiseljenoj vodi s povrćem ili bez njega, peći na roštilju ili u pećnici umotan u aluminijsku foliju. Dimljeni zamrznuti losos idealan je u kombinaciji s kiselim jabukama, agrumima svih vrsti dok je narezan na rezance i pirjan uz dodatak maslaca i vrhnja odličan u tjesteninama i valjušcima od krumpira.

Recepti