Moj profil

SIRUP OD BAZGE

53

Sezona je cvjetanja bazge, a kako je vrlo kratkog vijeka, požurite u branje - nećete se razočarati, jer sirup od njenih cvjetova je pravo tekuće blago! Bazga je još jedna zdrava i ljekovita biljka koju nam je podarila naša najpouzdanija ljekarna - PRIRODA!

Sezona je cvjetanja bazge, a kako je vrlo kratkog vijeka, požurite u branje - nećete se razočarati, jer sirup od njenih cvjetova je pravo tekuće blago! Bazga je još jedna zdrava i ljekovita biljka koju nam je podarila naša najpouzdanija ljekarna - PRIRODA!

Sastojci

50 komada cvjetova bazge
5 l vode
75 g citronke - limunske kiseline za pripremu bazgova sirupa
4 komada limuna

Priprema

1.

Uberite cvjetove bazge za suha i sunčana vremena, a posebno je važno da su cvjetovi još u laganim pupovima - NIKAKO kada se već cvjetovi počinju trusiti.

2.

U vodu stavite 4 kg šećera i 10 komada cvjetova bazge, stavite na vatru i mješajte dok se šećer ne rastopi i kuhajte kratko 3-4 minute, te maknite s vatre.

3.

Dok se tekućina hladi, rastopite šećer polako, pazeći da vam ne zagori, jer tada postane gorak. Kada se šećer potpuno rastopi - dodajte mu, malo po malo, dio zakuhane tekućine, pa lagano prokuhajte dok se karamelizirani šećer potpuno ne otopi. Ostavite da se ohladi. 

4.

40 cvjetova stavite u veću posudu, narežite limune i prelijte ohlađenom tekućinom, dodajte citronka - limunsku kiselinu, promiješajte i prekrijte čistom krpom, pa ostavite da odstoji 48 sati.

Povremeno promiješajte.

5.

Nakon naznačenog vremena, preko gaze ili guste cjediljke pretočite sirup u čiste boce. 

Posluživanje

U sirupu možete odmah uživati ili ga stavite u plastične boce i spremite u zamrzivač. Ako spremite veće količine - u ovom ukusnom i zdravom napitku moći ćete uživati i tijekom hladnih, zimskih dana.

  • Bazga(2)
  • NAPITCI(1)
  • Sokovi-i-cajevi(1)
  • Zimnica-sirupi(1)
  • Bazga-razno(1)
  • Zanimljivo(1)
  • Sirup-od-bazge(1)
  • Bazga-sirup(1)

16

Zašto samo zavorene cvijetove brati, kaže NIKAKO ne kada se počinju trustiti. U drugim receptima ovdje sam našla s uputama da je dobro otvorene cvijetove s polenom namakati, pa sam malo zbunjena.

super recept za sirup baš mu karamelizirani šećer daje poseban šmek i jačinu,sve pohvale

Vesna - imam u vrtu posađenu bazgu - one najviše cvjetove ne mogu ubrati, a niže sam ubrala za sebe. Pogledaj iznad Konzuma na Škurinjama - tamo je znalo biti - prije nekih 4-5 godina sam je tamo brala - nije blizu ceste i imala je baš lijepe velike cvjetove.

Karamela - našla sam je bila u Merkatoru, sada sam je tražila, nema je - ali sam čula od predstavnika Podravke da je oni imaju, ali još nije u prodaji. Ove godine će biti bez citronke, barem ova prva tura što je upravo radim.