Moj profil

Sirup od šipka (Nara)

99

Sad je sezona voća koje je priroda okrunila pravom krunom. Kao da je htjela reći ispod ove krune krije se kraljevstvo bobica koje će vas štititi kao mali čuvari dobrog raspoloženja i zdravlja. Jedite šipak što češće, ali ako volite sok od šipka, nemojte kuhati, najbolji recepti za sve što sadrži vitamin C su oni koji ne uključuju termičku obradu.

Sad je sezona voća koje je priroda okrunila pravom krunom. Kao da je htjela reći ispod ove krune krije se kraljevstvo bobica koje će vas štititi kao mali čuvari dobrog raspoloženja i zdravlja. Jedite šipak što češće, ali ako volite sok od šipka, nemojte kuhati, najbolji recepti za sve što sadrži vitamin C su oni koji ne uključuju termičku obradu.

Sastojci

Priprema

1.

Sirup se može praviti i od šipka ljutunca. Bobice dobro očistite od žute opne, trudite se da vam ni malo tog gorkog žutog omotača ne upadne među bobice jer je blago otrovno.

2.

Kad očistite količinu da masa bobica iznosi 1 kg (ili više al tad u omjeru 1:1 povećavate i šećer) redajte u veću posudu red bobica, pa pospite šećerom. Malo pritisnite rukama pa tako ponovite dok ne potrošite sve bobice.

3.

Ostavite preko noći a sutra dobro promiješajte. Ostavite još nekoliko sati uz povremeno mješanje a onda smjesu sameljite (multipraktik, blender, mlin za meso…)

4.

Procijedite kroz gusto cjedilo i odmah punite pasterizirane boce.

Posluživanje

Neću vam davati nikakve upute o čuvanju jer se ovaj sirup ne može sačuvat. Zašto? Zato što ga nestane za tjedan dana :D Divan je kao dodatak u koktelima, može se dodat u čaj, može se od njega praviti žele, ili neka voćna kremica. S njim se ljube voćne salate i kupovi… A boja… Rubinska…

  • Zimnica(6)
  • ŠIPAK(4)
  • Nar(4)
  • Sokovi(2)
  • NAPITCI(2)
  • Sokovi-i-napitci(2)
  • Sirup(2)
  • Sok-od-nara(1)
  • Pice(1)

32

Odličan sirup od Nara , od pola smjese, jer sam svašta kemijala!! Hvala!!

Mali tekst koji opisuje sliku

Hvala na ovom super receptu. Privukao me odmah upravo jer se namirnica ne mora termički obrađivati pa se smanjuje mogućnost gubitka vitamina C. Napravio sam jedino neke preinake. Nisam stavio omjer 1:1 već upola manje šećera ali to već ovisi od osobe do osobe i što želi postići. Bilo mi je žao bacati onu sitniju ocijeđenu masu pa sam prvo procijedio kroz nešto veće pa manje sito. Ono što je prošlo kroz veće, a nije kroz manje zgusnuo sam sa jednom vrećicom želatine i dobio finu marmeladu. Istina je da se u njoj osijete malo koštice ali to je zanemarivo kada se zna čemu sve proizvodi od nara služe... osim što pomažu kod proljeva imaju jak učinak na spermatozoide,a to je iznimno važno parovima koji imaju poteškoća sa začečem.

Inače moja raćunica je ispala ovakva:

17 kg nara (moj iz vlastitiog vrta, nikad šprican), iz njega sam dobio 8 kg sjemenki, a iz njh sam dobio 6 l sirupa i oko 500 g marmelade.

Da razbijemo “mit o otrovnoj kori”... blago kako rece autorka!

Evo ovako:

Danas sam napravio sok od sipaka po kozna koji put u mojih 28 godina! Sok od sipka koji se pravi na nacin kako to ja radim jeste malo gorak ali zanemarljivo, jer sok od sipka nije pravi ako malo nije rezak, narodski receno “kupi usta” i ako malo nije gorak. Naime o cemu se radi i kako ga ja to pripremam? Dakle, cijedim ga sa sve korom na rucno pravljenoj rosfrajnoj presi i istina je da je zbog kore gorak, ali kao sto sam vec gore rekao to je zanemarljiva karakteristika u odnosu na zadovoljstvo koje donosi ispijanje istog :) Kategoricno tvrdim da kora od sipka ni blizu nije otrovna jer logikom stvari je nemoguce da u otrovnoj ljusci jajeta bude otrovno zumace, zar ne? Jos kao klincima baka nam je uvijek ali gotovo uvijek kuvala caj od sipkove kore bilo da je pitomi ili divlji, za stomacne probleme i zivi sam svjedok da je caj od sipkove kore djelotvoran na stomacnu floru i sistem za varenje te ga i dan danas u ostavi imam i povremeno popijem kada me muka nacera! Toliko o “blago otrovnoj Kori”. A sad oko ovog miksanja zrna i mjesanja: Evo za mojih 28 godina kod nas u Boki kotorskoj koja je zastupljena divljim sipkom u enormnim kolicinama stabala, nisam vidio a posebno cuo da neko blendira zrna! Kada se radi sok na ovaj nacin sa zrncima i dodaje secer, tacno je da ga treba cesto mijesati ali taj proces treba da traje vise dana a ne samo jedan dan pa u blender kako kaze sama autorka…msm… uzas zivi! To ti je kad se neko pravi pametan! Posebno bi skrenuo paznju na djelotvornost i ljekovitost ovog napitka, a ona se ogleda u tome da ispijanje soka od sipka preventivno djeluje na kardiovaskularni sistem i preporucuje se osobama sa srcanim problemima, preventivno djeluje i na prostatu kao sto je to vec neko gore pomenuo. Najvaznija cinjenica je da sok od sipka ima veoma pozitivno i jako dejstvo na spermatozoide i njihovu aktivnost tj, razmnozavanje i njihovu brzinu kretanja te se stog aspekta preporucuje muskarcima koji imaju problema sa istim! Nadam se da sam malo pomogao oko nekih stvari i cinjenicno dokazao da kora od sipka ipak nije otrovna kao sto to kaze sama autorka kvazi recepta u naslovu!

Srdacan pozdrav!

Ovako je ispalo drugima