Moj profil

Slane ružice nadevene krem-sirom

26

Odličan recept za jednostavno, slano, punjeno, pecivo u obliku ruže, mekano i nežno baš kao što je ruža.

Odličan recept za jednostavno, slano, punjeno, pecivo u obliku ruže, mekano i nežno baš kao što je ruža.

Sastojci

za
Kvasac: 20 g kvasca (1/2 pakovanja), 125 ml mlakog mleka, 1 kašičica šećera, 1 kašika brašna
Testo: oko 400 g mekog brašna 'tip 400', 1 jaje, 1 belance, 125 ml ulja, 125 ml gustog jogurta sobne temperature, aktiviran kvasac, 1 kašičica soli
Nadev: 140 g krem-sira ili topljenog sira u kutiji ili trouglićima
Finale: 1 žumance za premazivanje, 1 kašičica mleka
Od navedenih mera dobićemo oko 16 ružica veličine standardnih mafina. Topljeni sir može biti natur ili sa šunkom. Kao i sva druga peciva, i ovo je najukusnije dok je friško.

Priprema

1.

Izmeriti i prosejati oko 400 g mekog brašna. U zavisnosti od veličine jaja može ostati desetak grama, koje ćemo upotrebiti za razvijanje testa i posipanje radne površine. 

Jogurt ne sme biti hladan pa ga izvaditi iz frižidera, izmeriti i ostaviti 20 minuta da bi se ugrejao na sobnoj temperaturi. 

Razdvojiti jedno belance i žumance. Žumance sjediniti s kašičicom mleka i ostaviti po strani za kasnije premazivanje ružica.

Priprema kvasca:
U lončiću smlačiti mleko, dodati šećer i promešati. Dodati izmrvljen kvasac i kašiku brašna, promešati i poklopiti. Ostaviti desetak minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.

Priprema testa:
U veću činiju staviti jaje i belance. Dodati ulje. Dodati jogurt sobne temperature. Dodati aktiviran kvasac. Sve sastojke dobro izmešati kašikom. Dodati deo prosejanog brašna. Dodati so. Dodavati malo po malo brašno i mesiti testo rukom u činiji. 

Prebaciti kompaktno testo na pobrašnjenu radnu površinu i nastaviti sa mešenjem uz dodavanje još malo preostalog brašna. Stati sa mešenjem i dodavanjem brašna kada budemo dobili nelepljivo, ali mekano i vazdušasto testo. 

Staviti loptu od testa u čistu, pobrašnjenu, činiju i pokriti plastičnom folijom. Ostaviti 45 minuta na toplom mestu da se testo udvostruči. 

Premesiti testo na radnoj površini koju ne moramo posipati brašnom i odvajati komadiće veličine mandarine. Testo se neće lepiti i nije potrebno posipati brašnom.

Svaki komadić odvojenog testa rukom zaokružiti u lopticu. Dok smo oblikovali loptice, one prve su malo porasle pa od njih krenuti sa razvijanjem. Razviti lopticu u krug veličine oko 11 cm i debljine oko 5 mm.

Priprema ružica:
Krug zaseći sa sve 4 strane, a ostaviti u celosti sredinu prečnika 2 cm. Na sredinu ćemo staviti kašičicu krem-sira, ili topljenog sira. Zatvarati ružicu oko krem-sira podižići jednu po jednu "laticu" od testa u smeru kazaljke na satu. Ružice možemo peći na ravnom plehu, ali kada ih stavimo u kalup za mafine oblik će im biti lepši. 

Kalup za mafine namazati puterom. U svaki otvor staviti po jednu ružicu. Ostaviti 20 minuta da testo još jednom naraste. U medjuvremenu uključiti rernu da se greje na 180° C. Premazati ružice pripremljenim žumancetom i peći 20-25 minuta. 

2.

...

3.

...

4.

Recept se nalazi na stranici

Potražite me na instagramu.

  • JEDNOSTAVNO(1)
  • Testa-peciva(1)
  • Pekara(1)
  • Pšenično brašno(1)
  • Krem-sir(1)
  • Uzina(1)
  • Jeftino(1)
  • Mafini(1)
  • Kvasac(1)

3

@DankaMK

Veliko hvala 🙂

  Vistinski ruzici  ,slikovito prikazano  i dobro  opisano  sekoja  cest!!!!!!!🙂

divne i uredan recept👍