Moj profil

Slatko od zelene smokve

34

Tema nedelje je bila marmelade i djemove a ja skuhala slatko.I to slatko od zelene smokve meni   najlepse.Posluzite se.

Tema nedelje je bila marmelade i djemove a ja skuhala slatko.I to slatko od zelene smokve meni   najlepse.Posluzite se.

Sastojci

1kg i 250 gr male zelene(dive)smokve
3kg secer

Priprema

1.

Najprije smokve lepo operite.Isecite im rucke i sa iglom za pletenje probusiteih na oba kraja.Tako pripremljene smokve stavite u cist lonac , pokrijte ih hladnom vodomi stavite na sporet da sekuhaju dok voda ne prokljuca.Kad malo provri lonac sklonimo sa sporeta .Vrucu vodu bacimo i stavimo novu vodu i vratimo lonac na sporet. Ovaj postupak ponovite sest puta.

2.

Kad se baci posljedna voda smokve stavite u djevdjir da se sva voda iz njih iscedi.

3.

Tri kilograma secera stavite u serpu za slatko i zalijte secer sa dve case vode.Stavite serpu na sporet da se secer otopi i pocne da se vari.Serbet ne mora da bude gust kada se dodade smokve da mogu smokve da se jos malo kuhaju zajedno sa secerom.

4.

Slatko se kuha brzo na jacu vatru pri sto se stvara pena koju treba skupljati. Slatko je kuhano kad na stranu stavite malo serbeta da se ohladi i kad se podigne  da pada u guste kapke sa kasike.

5.

Pet minuta pred kraja kuhanja dodajte sok od tri limuna i sipku vanile.Kad je slatko gotovo sklonimo serpu i pokrijmo sa vlaznu krpu i ostavljamo ga tako pokrijeno deset minuta da odstoi.

6.

Po deset minuta slatko otkrijemo i vratimo nazad na sporet  da prokljuca jos nekoliko puta.Ovo radimo zato sto dok su smokve stajale pokrivene ispustile sok koi su upili prilikom kuvanja pa se serbet razredio.kad prokuva jos malo slatko sklonimo sa vatre pokupimo penu koju ima i ostavimo ga da se ohldi.Ohladjeno skupite u sterilne tegle.

  • Slatko(3)
  • Zimnica slatka(1)
  • Slatko-ana(1)
  • Isprobano-vanja-mk(1)
  • Marmelade-i-co(1)
  • D-smokve-slatko(1)
  • Smokve(1)
  • Smokve-slatko(1)

11

hvala i tebi zorkazorka sto si probala napraviti ovo prelepo slatko.👋

De-li-ka-tes. Hvala.🤗

Hvala Vanja na isprobaniot recept.Slikata e preubava!