Moj profil

Slavski kolač

180 minuta
34
Slavski kolač

Slava... Kolač, žito, sveća, tamjan i vino... Sve drugo može, a ne mora... Od prve proslave Miholjdana u mojoj kući, mešenje slavskog kolača (uz žito) zauzima centralno mesto u pripremama. Pravila sam ga i posnog i mrsnog, sa puno različitih ukrasa, nekad samo sa poskuricama (pečati)... Svaki put bude dobar, valjda pomognu i dobre misli dok ga mesim.

Slava... Kolač, žito, sveća, tamjan i vino... Sve drugo može, a ne mora... Od prve proslave Miholjdana u mojoj kući, mešenje slavskog kolača (uz žito) zauzima centralno mesto u pripremama. Pravila sam ga i posnog i mrsnog, sa puno različitih ukrasa, nekad samo sa poskuricama (pečati)... Svaki put bude dobar, valjda pomognu i dobre misli dok ga mesim.

Sastojci

1 kašicica šećera
malo vode
3 kašike ulja ili rastopljenog putera
1 veće jaje (ili jaje + žumance)
1 kašičica soli
oko 1,5 dl mleka
za premazivanje
za ukrase
80 gr brašna
malo vode
grančica sitnog bosioka

Priprema

1.

Kvasac staviti u šolju, sipati preko njega malo mlake vode (tek da ga prekrije) i dodati kašičicu šećera. Ostaviti desetak minuta dok kvasac "krene".

2.

Brašno prosejati u sud za mešenje, posoliti, dodati kvasac, jaje i ulje (rastopljeni puter), pa uz postepeno dolivanje mlakog mleka zamesiti srednje meko testo. Od prilike ukupna težina testa bude oko 850 gr.

3.

Sud sa testom pokriti i ostaviti da narasta dok ne udvostruči zapreminu, što zavisi od toplote sastojaka i prostorije u kojoj se kolač sprema.

4.

Dok testo raste, zamesiti u manjem sudu 80 gr brašna sa malo vode, da se dobije tvrđe testo. Staviti u malu kesicu, pa ostaviti da se odmori pola sata na hladnom mestu. Zatim ga razvući tanko, pečatima utisnuti 5 ukrasa - poskurica i oštrim nožem ih pažljivo iseći i odvojiti. Od ostatka tvrdog testa praviti još ukrasa - ptice, listiće, cvetiće.. Staviti na stranu.

5.

Naraslo testo premesiti, pa odvojiti 150 gr. Dok radimo sa kiselim testom, stalno se pomagati posipanjem brašna po radnoj površini ili valjanjem manjih komada u sud sa brašnom.

6.

Sud za pečenje (ili duboku šerpu) precnika 20 cm i dubine 8-10 cm podmazati, a na dno staviti papir za pečenje. Od ostatka testa praviti 8 loptica (svaka po 72 gr) i u krug ih stavljati u sud (uz stranicu) i 4 manje loptice (po 30 gr) koje idu u sredinu. Premazati umućenim jajetom ili mlekom. Uz stranicu suda na svaku loptu staviti listiće. Njih ne mazati jajetom. Ostaviti testo 15 minuta da raste.

7.

Odvojenih 150 gr testa premesiti i podeliti na 5 loptica (30 gr) koje u obliku krsta stavimo na kolač (ili kazaljke sata na 3-6-9-12 plus jedna u sredinu) i premažemo i njih umućenim jajetom.

8.

Na ovih 5 loptica staviti poskurice, u poskuricu u sredini zabosti pola čačkalice, a između loptica i po celom kolaču rasporediti ostale ukrase. Poskurice i ukrase ne mazati jajetom! 

slikano 12.maja 2013. za sv. Vasilija Ostroškog

9.

Uključiti rernu na 220°C , pa narasli kolač staviti da se pece. Posle 10 minuta temperaturu smanjiti na 200°C. Peci još 50 minuta, (ukupno oko jedan sat), a na pola pečenja pokriti alu-folijom da ukrasi ostanu svetli.

slikano 12. oktobra 2013. za Miholjdan

10.

Ispečeni kolač pažljivo izvaditi iz suda, staviti na rešetku da se hladi, a čačkalicu oprezno izvaditi iz središnje poskurice i u rupicu zabosti grančicu sitnog bosioka.

slikano 12. maja 2016 za sv. Vasilija Ostroškog

11.

Više o receptu pogledajte na blogu Gaga u kujni - 

https://gagasrce.blogspot.com/2014/01/slavski-kolac.html

Posluživanje

Miholjdan je prošao, moj se kolač pojeo, ali idu druge slave, nekome ce recept koristiti...
Pre mešenja kolača ja se prekrstim, a ko ima osvećenu vodu dobro je da malo doda u slavski kolač. Ako su jaja sitnija, staviti jedno jaje plus jedno žumance, a belance iskoristiti da se premaže kolač. Ne stavljam dodatno šecer u kolač, jer moji gosti vole da ga jedu uz slavski ručak umesto hleba. Inače, običaj je da svaki gost dobije parče kolača, valja se...

Isprobala : Daca76

  • Slavski-kolac(7)
  • Overeno-gaga(1)
  • Slava(1)
  • Makeover-gaga(1)

25

  Jaka  dekoracija   super SLAVSKI  KOLAC    ZA  MNOGU  GODINI SLAVA!!!!!!!

#18 Mirče darling, hvala ti što si slavski kolač i ove godine pravilapo mom receptu.👏Srećna slava, šaljem ti veliki poljubac!🤗

Videla sam ti kolač, božanstven je!😍Srećna ti slava, ljubim te puuuuno!🤗

Ovako je ispalo drugima