Moj profil

Sok od bazge

14

***Recept mame Danice*** Nakon dugo godina pravljenja soka od bazge proizašao je ovaj recept. Omjer sastojaka je najoptimalniji u smislu kiselosti, slatkoće i jačine okusa.

***Recept mame Danice*** Nakon dugo godina pravljenja soka od bazge proizašao je ovaj recept. Omjer sastojaka je najoptimalniji u smislu kiselosti, slatkoće i jačine okusa.

Sastojci

9 l vode

Priprema

1.

Cvjetove bazge, vodu i limun narezan na ploške pomiješati, poklopiti i ostaviti preko noći. 

2.

Drugi dan procijediti kroz kuhnjsku krpu ili gazu. Krpu dobro istisnuti.

3.

Dodati šećer i limunsku kiselinu i prokuhati do vrenja.

4.

Staklene flaše zagrijati u pećnici na 100°C 15min. Vrući sok puniti u vruće staklenke.

5.

Spremiti na tamno, hladnije mjesto.

6.

U slast!

7.

*NAPOMENA Često čitam kako sok gubi aromu nakon što se prokuha. Osobno nisam dobila taj dojam. Kuham ga jer mu tako povećavam trajnost bez konzervansa. Ovaj recept za sok je preživio u jednoj zaboravljenoj flaši 3 godine i nije se pokvario. (ne kažem da ga treba držati toliko dugo ;))) Trajnost je godinu dana ako je boca dobro začepljena i pravilno skladištena.

  • Sok-od-bazge(1)

3

prasa hvala na statističkom podatku! Samo nek se kuha! 😉

tenerifa svaki oblik konzerviranja i pasteriziranja čini to kaj čini, al nemojte se zavaravat da stajanjem namirnice zadržavaju svoju izvornu kvalitetu. Oksidacija, toplina, svjetlo, sve to utječe na gubitak nutrijenata u vrlo kratkom periodu od samo nekoliko dana. Osim ako ne popijete svih 9 litara soka u par dana. 😵👋

Ne vidim svrhu kuhanja. Ubija se sve dobro sto bazga ima. no to je stvar ukusa

Razmišljam da li se sok od bazge stvarno može napraviti na 132 načina? Naime toliko recepata do sada ima na cool. Pozdrav

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)