Moj profil

Sok od kopriva

121

Izuzetno zdrava kopriva je zanemarena na našoj trpezi, a od nje se mogu spremati mnoga ukusna jela…vratimo je tamo gdje pripada…danas pravimo okrepljujući sok od kopriva i agruma…

Izuzetno zdrava kopriva je zanemarena na našoj trpezi, a od nje se mogu spremati mnoga ukusna jela…vratimo je tamo gdje pripada…danas pravimo okrepljujući sok od kopriva i agruma…

Sastojci

30 vrhova mladih kopriva
2 l vode
1 limuntos
500 g šećera

Priprema

1.

Koprivu berite na nezagađenim livadama, a ako je kupujete na pijaci neka to bude samo kod teta od povjerenja… Za pripremu se koriste mladi vrhovi, sa svega 5-6 listova brojeći od vrha ka dnu. Uvijek, ali baš uvijek koristite rukavice u radu sa koprivom, kako bi izbjegli neugodne plikove. Ne zaboravite da je ona u narodu poznata kao Žara.

2.

Dobro operite listove koprive, a limun i pomorandže ostavite oprane u hladnoj vodi 1 sat. Najbolje bi bilo koristiti neprskane proizvode, no ko će sa sigurnošću to znati, osim ako nemate svoje.

3.

U 2 l vode razmutite pola kila šećera pa u to potopite listove koprive i agrume izrezane na kriške 5-10 ml debljine.Ostavite poklopljeno da odstoji 24 h, a s vremena na vrijeme i promješajte.

4.

Sutradan dobro sve rukama izgnječite, i listove kopriva i agrume. Procijedite dobijeni sok dodajte 1 limuntos (može i više ako volite kiselije, i ako očekujete da će sok potrajati). Sok sipajte u čiste boce pa ga čuvajte u frižideru. U mnogim receptima stoji da se treba prokuvati, ali time bi se samo uništio dobar dio baš onih bitnih sastojaka, posebno vitamin C pa ga ja ne kuvam.

Posluživanje

Ovako dobijen sok je malo rjeđi od klasičnih sirupa, pa se obično razmućuje hladnom vodom u omjeru trećina soka, dvije trećine vode…a kako je ukusan i okrepljujući uvjerite i se sami….

  • Kopriva(3)
  • Sok(2)
  • Sirup(1)
  • Koprive(1)
  • Sok-od-koprive(1)
  • Kopriva-sok(1)

10

Koliko dugo moze stajati u frizideru

1kesica=7g

Koliko je to grama limuntosa? 🙂