Moj profil

Sušeno meso na zraku

99

sušena piletina, kare bez kosti, vrat, pisanica ... što god želite - poput pršuta je, napravljeno u kućnim uslovima, odlično! Rađeno po uzoru na Basturmu, specijalit - sušeno meso iz Armenije.

sušena piletina, kare bez kosti, vrat, pisanica ... što god želite - poput pršuta je, napravljeno u kućnim uslovima, odlično! Rađeno po uzoru na Basturmu, specijalit - sušeno meso iz Armenije.

Sastojci

1 kg svinjskog filea ili karea bez kosti ili ...
suhi začini mljevena crvena slatka i ljuta paprika, kajenski papar sa mljevenim pimentom, vrlo malo soli, malo kurkume, origana, češnjaka u granulama,
voda ili konjak

Priprema

1.

U posudu veličine mesa koje će se usoliti na dno staviti prst debljine sol, a na nju komad očišćenog mesa bez kosti. Na slici je pileći file - bolje je da bude što deblji, jer dosta primi soli pa da ne bude preslano. Radila sam i sa svinjskim kareom bez kosti. On je malo deblji, pa nema bojazni da će se presoliti.  Ne znam šta je bolje, poput pršuta je. Dakle, sol ispod mesa, oko mesa i prekriti meso sa soli. Cijelo meso mora biti u soli. Ako u toku stajanja ostane bez soli, tada ga dodatno još dosoliti. Nisam vagala sol, ali otprilike ide na 1 kg mesa, 1,20 kg soli krupnije morske - ja sam imala samo sitne i nije smetalo. Poklopiti posudu i ostaviti u najtoplijem dijelu HLADNJAKA 2-3 dana.

2.

Nakon tri dana meso izvaditi iz soli i dobro ga oprati u hladnoj vodi, te osušiti papirom. Pomiješati mljevene začine - ako je potrebno još ih sve zajedno sameljite u mlinčiću za kavu, sa malo vode ili konjaka (može i bez tekućine) i meso sa svih strana dobro namazati - utrljati začine u meso. Prije začinjavanja napraviti u mesu rupicu i provući uzicu za okačiti meso kod sušenja.

3.

Dobro začinjeno meso, kratko prosušiti i umotati u gazu, te objesiti i ostaviti na sušenje na prohladnom mjestu, gdje stalno cirkulira zrak. Ja sam meso sušila na balkonu u hladovini (ne na sunčanu stranu) kada je bilo hladno, a kada je toplije onda u hladnjaku. Nastojala sam da je vanjska temperatura sušenja kao u hladnjaku ili vrlo malo viša.

4.

Meso je potrebno sušiti na prohladnom mjestu sve dok se ne prosuši da ga se može lijepo rezati poput pršuta, a najkraće dva tjedna, pa i duže. Meso mora biti čvrsto na dodir i suho, tako da možete rezati jako tanke šnitice osušenog mesa.

5.

Okus ovog fantastičnog sušenog mesa ovisi o začinima koje stavljate. Ja sam stavljala razne začine i zadovoljna sam sa svim začinima. Možete jednostavno koristiti samo malo soli, mljevene crvene paprike slatke i ljute, mljevenog bibera i češnjaka u granulama. Sve skupa pomiješati sa vodom ili može i bez vode i dobro utrljati u meso.

6.

Osušeni pileći file i svinjski kare, te dimljeni sir složeni na tanjur i servirani. Nitko neće vjerovati da ste to vi napravili u vašoj kuhinji. Bolje i slađe od kupovnog. Neka vam je u slast!

  • Suseno-meso(6)
  • Isprobati(2)
  • Meso-suseno(2)
  • Suhomesnato(1)
  • Asap(1)
  • Meso(1)
  • Kolinje(1)
  • Tajo-is(1)
  • Ideja(1)

26

Samo naprijed, može bilo gdje i bilo kada. pozdrav 👋

Evo ide u omiljene! Fenomenalno! Videla sam da je Nuua radila na 22 katu pa mogu i ja na 6.

Definitivno za piletinu može manje soli, danas sam kupila najveće moguće filee i smanjila so. Sad ide teži deo - čekanje ali imam dosta mesa od ovog puta, pa čekanje neću teško podneti.  Pozdrav!

Ovako je ispalo drugima