Moj profil

Toblerone

205

...za one koji su probali i one koji nisu…ovo je jedna od poslastica koju sam pravila prvi put specijalno za druženje u Novom Sadu, jednostavno, bez kuvanja, bez pečenja, samo treba malo više vremena jer je treba hladiti izmedju postupaka…

...za one koji su probali i one koji nisu…ovo je jedna od poslastica koju sam pravila prvi put specijalno za druženje u Novom Sadu, jednostavno, bez kuvanja, bez pečenja, samo treba malo više vremena jer je treba hladiti izmedju postupaka…

Sastojci

mrvica, dve soli
75g seckanih pečenih badema
50g mlevenih pečenih badema
75g seckanog suvog groždja
Omotač
115g seckanih, pečenih listića badema

Priprema

1.

Prvo blanširati bademe pa skinuti ljusku. Seckati ih po dužini da bi dobili listiće. Zatim ih propeći u rerni na niskoj temperaturi. Onoliko koliko nam treba listića, ostale propecite cele.

2.

Na pari otopite čokoladu i puter. U belance dodajte mrvicu soli, mutite mikserom, pa kad se dobro umuti dodajte šećer. U umućeno belance dodajte otopljenu čokoladu sa puterom, izmešajte kašikom, dodajte suvo groždje, mlevene i seckane bademe i sve dobro promešajte. Ostavite u frižideru da se malo stegne.

3.

Kad se malo ohladilo, ovu masu podelite na tri dela i svaki deo rukama izvaljajte u kobasicu i stavite je na pek papir. Sva tri dela na poseban papir. Onda papir umotajte oko njega i u zavisnosti koliko je tvrdo, počnite polako da ga prstima doterujete u trouglasti oblik. Vrlo je jednostavno. Sve zajedno sa papirom. To izgleda ovako Ako nije dovoljno tvrdo da može da se oblikuje – još ga ohladite.

4.

Sada na pari otopite belu čokoladu sa puterom. Ovo mora da se radi brzo jer se bela čokolada jako brzo steže.

5.

Ako se pek papir previše umuljao prebacite stegnutu tobleronu na čist pek papir. Stavite tobleronu na kraj papira skroz do sebe. Pored nje pospite bademe po dužini odprilike onoliko koliko će zauzeti jedna strana. Brzo nožem nanestite belu čokoladu, samo znači na tu jednu stranu, uhvatite papir rukama i tobleronu zarotirajte prema bademčićima da se zalepe na čokoladu. Tako uradite sa još dve strane i ako je malo popadalo bademčića vratite ih rukom. Sad nazad u frižider da se dobro ohladi, jer će tek tad moći lepo da se seče. Tako uradite i sa ostale dve toblerone.

6.

Kad je skroz ohladjeno – ja sam koristila mali reckavi nož jer treba i bademe preseći.

Posluživanje

Recept je iz knjige Čokoladna Biblija, u originalu je umesto suvog groždja korišćeno kandirana korica od pomorandže, ja to ne volim, ali kako znam da mnogi obožavaju, namerno sam vam rekla da sami možete odlučiti šta ćete izabrati.

  • Sitni kolači(12)
  • Toblerone(9)
  • Kolači(3)
  • Toblerona(2)
  • Božić(2)
  • Nepečeni kolači(1)
  • Fini-kolacici(1)
  • Desert(1)
  • Toblerone-h(1)

47

thanx 🙂

Hvala Kontesa, masa je takva da zele bombone mogu sigurno, ali ja ih ne volim, pa nisam o njima ni razmisljala, ali ti slobodno stavljaj po svom ukusu 🙂

jako lijepo, možda mogu ići i žele bomboni pa je dekorativno

Ovako je ispalo drugima