Moj profil

Torta od čokolade i nutelle obučena u ticino (fondan)

240 minuta
236

Prava dječja torta. Puna čokolade i nutelle, bez oraha i teških krema punih margarina, što djeca baš ne preferiraju.

Prava dječja torta. Puna čokolade i nutelle, bez oraha i teških krema punih margarina, što djeca baš ne preferiraju.

Sastojci

za
Tijesto
4 jušne žlice ulja
nutella (manja staklenka)
Krema
1,5 l mlijeka
2 žlice margarina
20 dkg čokolade za kuhanje

Priprema

Tijesto
1.

Od bjelanjaka napraviti snijeg.

2.

Žutanjke i šećer pjenasto izmutiti, dodati brašno, prašak za pecivo, ulje i kakao. Pred kraj dodavanja postat će dosta gusto, tako da treba dodati malo snijega od bjelanjaka, ali ne više od trećine. Preostali snijeg dodati kuhačom i lagano izmiješati.

3.

Peći oko 40 minuta na 180 stupnjeva. Ovo nije fiksno, ovisno o širini kalupa ili debljini tijesta ovisi koliko će se peći. Najbolje je da sami provjerite je li pečeno.

4.

Kad je pečeno, izvaditi iz kalupa i pustiti da se ohladi.

Krema
1.

Mlijeko staviti na vatru da zakuha. Dodati u njega čokoladu za kuhanje i margarin, da se rastopi.

2.

Izmiksati pjenasto žutanjke, šećer i vanilin šećer, dodati brašno i kakao.

3.

Kad je zakuhalo, dodati pripremljenu smjesu i sve zajedno kuhati barem 10 minuta. Da krema ne bi zagorila, treba stalno miješati kuhačom sa ravnim krajem. Stalno grebati po dnu! A u drugu ruku uzeti mikser i pomalo miksati, da se ne stvore grudice! Na ovaj način krema uspije baš svaki put!

Slaganje torte
1.

Tijesto prerezati da dobijemo 3 kore.

2.

Prvu koru staviti na podložak i lagano pošpricati mlijekom.

3.

Nutellu (cijelu zatvorenu staklenku), staviti par minuta u vrelu vodu. Zatim premazati prvu koru.

4.

Na nutellu staviti skuhanu kremu od čokolade. (Ne treba biti sasvim hladna).

5.

Pa opet koru, pa poprskati mlijekom , namazati nutellu, pa kremu.

6.

Izvana tortu premazati kuhanom kremom.

7.

Ukrasiti Ticino masom, već prema želji. A moj recept za Ticino možete vidjeti ovdje: Ticino masa .
A ovdje možete vidjeti presjek .
Dobar vam tek.

Posluživanje

Evo kako sam slagala Ninjinu glavu:
Jedna me mama pitala kako sam napravila glavu od Ninje, pa ću se potruditi to objasniti. I stvarno mi je žao da nisam slikala. Bilo bi puno jednostavnije.
U maloj okrugloj padelici ispekla sam malo tijesta od torte. Uzmete okrugli kalup, a veličina ovisi o tome koliku će glavu imati vaš Ninja. Kad se tijesto ispeklo i ohladilo, razrezala sam ga na 3 kore. Tada se oblikuje glava. Odrežu se dijelovi tog okruglog tijesta na način da podsjećaju na krušku. Znači, donji dio se ne dira, nego se sa gornjih strana odrežu dijelovi. Evo nacrtat ću to na papiru, pa ću slikati, da razumijete o čemu se radi. Ovako: Nemojte bacati izrezane dijelove, trebat će vam za nos i čelo. Sada treba nafilati te izrezane kore kao i osnovnu tortu. Zadnju koru premazati kremom od čokolade i na to postaviti ostatke od izrezivanja, kao što je na ovoj slici . Kad smo dobili formu nosa i malo uzdignutog čela, sve dobro premazati čokoladnom kremom, te prekriti zelenom ticino smjesom. Dakle, zeleni ticino se tanko razvalja na veličinu duplo veću od glave vašeg Ninje i prekrije se time. Dobro sve zagladiti, lijepo pretisnuti oko nosa i čela. Odrezati višak i tada treba ići zamijesiti malo crvenog ticina i izrezati masku ,ali bez otvora za oči. Nakon što se izreže maska, postavi se na tu zelenu glavu. Tek tada se idu izrezivati otvori za oči. Pažljivo, čačkalicom ili tankim nižićem odstraniti višak crvenog ticina. Izrezati zatim takve iste bijele oblike i postaviti ih u rupice od maske. Na kraju smiješati malo smeđeg ticina za oči. Napraviti dva kruga, odrezati svakom vrh, tako da ispadne oblik malo veći od polukruga (uostalom, vidi se na slici) i to su mu oči. Što se tiče usta, ja sam za usta samo prorezala zeleni ticino, tako da je od ispod izvirila crna krema. Sad kad je sve gotovo, pažljivo se prenese na veliku tortu. I nekako se ukrase krajevi, ja sam radila kuglice od bijelog ticina, da prikrijem rubove. Još se moraju izrezati dvije crvene trakice, iste debljine kao i povez preko očiju, te mu se to postavi bočno, da izgleda kao nastavak od marame. I to je to. Nadam se da sam pomogla.

  • Torte(8)
  • Torta(5)
  • Dekoracije(3)
  • Torte-djecje(2)
  • Ticino(2)
  • Torta-sa-fondanom(1)
  • Decije-torte(1)
  • Čoko(1)
  • Čokoladna torta(1)

48

Evo je još jednom, žao mi je što nemam slike gotove torte već samo ove radne, ali stvarno super prolazi kod djece i roditelja na rođendanima pa sam sigurna da će kod nas biti još puno puta. 

Vezano za veličinu kalupa, piše 45x25cm, ja sam za okrugli model od 26cm mislila da će biti previse tijesta pa sam radila biskvit od 7 jaja. Trebalo je ipak od 10 😁 Sad idem još jedan tanki biskvit napraviti...Hvala za recept, čini se super i mislim da će sve biti ok. Također, Nutella je valjda od 400gr? 

KAo prvo, hvala ti.

Drugo, kad mijesiš fondant, nemoj odmah dodati sav šećer. Dodaj ga otprilike, koliko treba, da masa ne bude presuha.

Što se tiče figura, da bi one bile postojane, potrebno je u fondant dodati CMC, i od te mase raditi figure. Ali paziti, jer se ova smjesa brzo stvrdne.

Što se tiče ljepila, stavi doslovno kap vode, da dobiješ gustu masu, ne pošećerenu vodu. Radi sigurno!

Što se tiče boja, tu ti dosta ovisi o proizvođaču. Preporučujem Wilton i Americolor.

😉