Moj profil

Ukrasavanje-royal icing-cushion lattice, strings, extensions

87

Detaljno uputstvo za ukrasavanje sa royal icing. Na slici je dummy cake, moze da se na ovakav nacin ukrasi bilo koja torta presvucena fondantom (bitno da ne ide u frizider, royal icing bi se otopio). Ovaj moj probirljivac nece ni da cuje za tortu presvucenu fondantom, pa uglavnom ovako presvlacim i ukrasavam dummy cakes i toppere, dummy se moze iskoristiti kao drugi sprat normalno slagom ukrasene torte samo staviti rice paper (jestivu hostiju?) izmedju da se ne bi fondant otopio u kontaktu.

Detaljno uputstvo za ukrasavanje sa royal icing. Na slici je dummy cake, moze da se na ovakav nacin ukrasi bilo koja torta presvucena fondantom (bitno da ne ide u frizider, royal icing bi se otopio). Ovaj moj probirljivac nece ni da cuje za tortu presvucenu fondantom, pa uglavnom ovako presvlacim i ukrasavam dummy cakes i toppere, dummy se moze iskoristiti kao drugi sprat normalno slagom ukrasene torte samo staviti rice paper (jestivu hostiju?) izmedju da se ne bi fondant otopio u kontaktu.

Sastojci

2 mere royal icing
1 beli fondant
gumpaste ruza i listovi, suva gypsophila

Priprema

1.

Uputstvo za royal icing za strings &extensions sam ranije stavila, ima ovde

2.

Razlike i napomene u odnosu na prethodni recept, jer je ovo prvi put da sam radila bas veliku kolicinu, tj. velicinu jedne normalne torte.

3.

Za rad sa nulom, uvek treba sveze pripremljeni royal icing.

4.

Procedite belance i prosejte secer kroz cediljku za caj. Ako cedite belance kroz cediljku pre mucenja, trebace manje secera jer je manje belanceta koje moze da se procedi. Umuceni royal icing protisnite kroz najlon carapu.

5.

Za rad sa #0 nastavkom, stavite najvise dve kasicice royal icinga u vrecicu i dobro pazite da ne ostane mehurica vazduha (izgnjecite rukom). Drzite pri ruvci vlaznu krpu da obrisete nastavak ako se zamrlja blizu otvora jer ce se niti lepiti za bilo kakav trag RI na nastavku. Sto se vremena tice najbolje je kad je umerena vlaznost, komrpomis izmedju brzog susenja izvucenih linija i vremena koliko mozete ostaviti tip da se ne osusi icing i zapusi tip.

6.

E sad uputstvo za ukrasavanje:

7.

Tortu presvucite fondantom. Fondant treba da je ravnomerno razvaljan, mozete ga prebaciti oklagijom preko torte, bitno da se ne rastegne i ne izoblici prilikom prebacivanja. Pazljivo poravnajte preko torte i odescite visak, pa onda pazljivo zagladite. Gornju povrsinu i donju ivicu ukrasite po zelji, na slici je donja ivica ukrasena cveticima od fondanta, a koristila sam silikonski kalup (inace za rad sa secerom) da napravim oblik od fondanta, i obelezite gde ce ici ukrasi na coskovima, ovako Ja sam koristila okrugli cutter da obelezim krugove za cushion lattice, za ostalo sam samo stavila par guidelines cacaklicom.

8.

Za extensions, nastavkom #3 ili #4 (ja sam koristila #3) izvucite lukove pri dnu torte. Kad zavrsite jedan krug, sacekajte malo da se prethodni prosusi, pa ponovite. Treba svaki luk da se predje 3-5 puta, zavisi koliko hocete siroke extensions. Iznad svakog luka u redini napravite tackicu. Zatim u sredinu svakog od obiljezenih krugova na gornjoj ivici napravite kupicu, ne mora da bude ravna, naprotiv. Ostavite da se osusi, ovako

9.

Za cushion lattice, natavkom broj 2 napravite red linija preko kupice, pocinjuci liniju sa ivice obiljezenog kruga. Ponovite na sledecoj kupici i tako dalje, taman dok se one prve linije prosuse. Zatim izvucite sledeci red linija pod uglom od 90 steeni na prethodno izvucene, prateci pet oznaceni krug. Ponovite na preostalim coskovima dok cekate da se prethodno uradjeni red prosusi. Pa onda sledeci red, ovaj put van oznacenog kruga, i sledeci kad se prethodni prosusio, i tako red po red dok ne dostignete velicinu cushion lattice koju zelite, na primer ovako. Ponavljajte postupak na ostalim coskovima dok ne budu sve gotove, i onda napravite po jedan red tackica oko svake kugle, da izgleda urednije, ovako

10.

E sad najmukotrpniji deo posla, rad sa nastavkom #0. Za rad sa nulom i jedinicom je dobro pripremiti jos po jedan nastavak za rezervu, jer se moze desiti da se prethodni zapusi koliko god da ste pazljivo umutili i procedili royal icing. Na pocetku niti malo jace pritisnite da napravite tackicu kojom cete pricvrstiti nit gde treba, zatim odignite nastavak sa povrsine i ravnomerno pritiskajte i vucite nit, treba malo prakse da se udje u stos da se niti ne lome, i kad nit dostigne zeljenu duzinu, naneti je gde treba za donji kraj. Ako isprljate tip prilikom odvajanja niti, samo obrisite vlaznom krpom i nastavite dalje. Za niti koje idu iz istog centra, izvlacite ih jednu po jednu, novu nit tek kad se prethodna osusila. Ako ima gresaka ili polomljenih niti, najbolje ih je ukloniti malom pljosnatom plasticnom kasikicom za sladoled, ili cackalicom ako se polomljena nit zaglavila u uskom prostoru.

11.

Na osusene niti i na ivicu torte nanesite tackice koristeci nastavak #1, i z niti koje krecu iz iste tacke pokrijte spoj sa cveticem koristeci jedan od nastavaka za drop-flowers, ovako

12.

Na gotovu tortu stavite gumpaste ruzu i gypsophila, ovako . Uputstvo za izradu ruze od gumpaste ima ovde . Za ruzu koja nije na zici nego ide direktno na tortu, sve je isto samo sto je kad je gotova trebate malo nozem skratiti da ne bude previsoka, lepse izgleda. Na povrsinu torte rasporedite gumpaste ruzine listove, utaknite suvu gypsophila (lakse ide ako se par grancica cvecarskom trakom pricvrsti na malo parce cvecarske zice), i stavite gumpaste ruzu, i ukrasavanje je gotovo

  • Dekoracije(5)
  • Dekoracija(3)
  • Fondan(2)
  • Alek(2)
  • Royal-icing(2)
  • Fondan-h(1)
  • Male-tajne-velikih-majstora(1)
  • Dekoracija-h(1)
  • Sve-5(1)

30

Svaka čast, potrebno veliko strpljenje i umjeće, kao i objašnjenje koje je podjeljeno sa ostalim.

divno

Hvala.

Kako je tebi ispao recept?

Poslikaj i pohvali se! :)