Moj profil

Župske tučene masline

50
Župske tučene masline

Ovo je neizostavan prilog uz predjelo u našoj obitelji od pamtivijeka za sve feste do Sv. Vlaha… Najprije ih je pravila muževa baba, pa svekrva, a i mene čeka jednog dana nastaviti obiteljsku tradiciju. Za TashuNa i sve ostale koji vole masline!

Ovo je neizostavan prilog uz predjelo u našoj obitelji od pamtivijeka za sve feste do Sv. Vlaha… Najprije ih je pravila muževa baba, pa svekrva, a i mene čeka jednog dana nastaviti obiteljsku tradiciju. Za TashuNa i sve ostale koji vole masline!

Sastojci

Potrebno je
10 kg zelenih maslina (ne prezrelih, čvrstih) ili količina po želji
divlji morač (komorač)

Priprema

1.

Svježe ubrane masline natući drvenim batom za meso, vodeći računa da će svi obližnji zidovi biti poprskani crnim točkicama ako ih prije toga ne zaštitite :), stoga je najbolje ovaj dio posla raditi negdje na otvorenom. Snaga kojom ćete lupnuti svaku maslinu ne smije biti prevelika jer maslina mora samo napuknuti i zadržati oblik.

2.

U veliki lonac staviti masline i naliti vodu tako da ih prekrije i poklopiti. Ostaviti ih tako da se kišaju 24 h. Sutradan ocijediti vodu, malo proprati masline i ponovo pokišati u čistu vodu. Postupak ponavljati 13 dana. Na ovaj način masline će pustiti višak ulja i odgorčiti se.

3.

Nakon 13 dana masline ocijediti i prebaciti ih nakratko u neku drugu posudu, vodeći računa da ih dirate što manje rukama.

4.

Nabrane stabljike sa cvjetovima divljeg morača narezati škarama na štapiće duge 2-3 cm.

5.

Uzavreti količinu vode (onoliko koliko je bilo potrebno da se masline prekriju tijekom 13-stodnevnog kišanja) i dodati sol (odokativno da voda bude slana).

6.

U lonac u kojem su se kišale vratiti debeli sloj maslina, posuti štapićima morača i tako sve do vrha dok sve ne potrošite, a na vrhu trebaju biti masline, zatim sve zaliti vrućom slanom vodom. Poklopiti i ostaviti tako 24 h.

7.

Sutradan lončićem ili većom žlicom puniti male staklenke i zaliti tekućinom. Masline je bolje držati u malim staklenkama jer tako duže ostaju čvrste i duže ih možete konzumirati.

8.

Nakon deset dana masline su spremne za jelo. Jestive su sve dok su čvrste. Ako ih čuvate na tamnom i hladnom mjestu, mogu se jesti i nakon 6 mjeseci.

Posluživanje

Masline poslužiti tako da ih ocjedite od tekućine u kojoj stoje, malo properete, odstranite štapiće morača, malo posolite ako treba i začinite maslinovim uljem i ostom. U slast!
Evo ih i u hladu.

  • Masline(4)
  • Zimnica(2)
  • Tucene-masline(2)
  • Zelene-masline(1)
  • Sve-5(1)
  • Zimnica-masline(1)
  • Konzerviranje(1)
  • Masline-konzerviranje(1)
  • Masline-zelene(1)

27

Da, jatimivioni, zalijete ih onom tekućinom u kojoj su stale 24 h i koja se ohladila potpuno.

Samo me interesuje pod broj 7 da li se zaliju sa tekucinom u kojoj su prethodni dan stajale? Posto sam mislila da ih sutra stavim u vodu prvi dan nadam se da ce te poruku videti u toku dve nedelje 🙂  Hvala sto ste podelili sa nama ovaj divni jednostavni racept !

Ne znam koji je to recept.

Ovako je ispalo drugima