Moj profil

Pivo

Engleski naziv: beerLatinski naziv: cerevisia, cervisia

Thomas Jefferson je rekao da "pivo, u umjerenim količinama, ublažava narav, razveseljava duh i promovira zdravlje", a Benjamin Franklin "pivo je dokaz da nas Bog voli i želi da budemo sretni".

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Pivoje fermentirani alkoholni napitak karakterističnog mirisa i okusa, dobiven od oslađenog ječma, hmelja i kvasca kompliciranim tehnološkim postupkom, koji se može podijeliti u nekoliko faza. Svaka od faza pridonosi ponekom svojstvu piva, tako da i unatoč suvremenoj tehnologiji, sve počiva na stoljetnoj tradiciji.

Iako možda neuobičajno, pivo može biti sastojak tijesta za pripremu slastica, kao što su vafli ili pržene jabuke u tijestu.

Napitak sličan pivu, koji se također dobivao fermentacijom žitarica, poznat je još iz starog Egipta, prije najmanje 5000 godina. Mnogi tvrde da je pivo zapravo jelo, a koristilo se već u pretpovijesnom razdoblju. Proizvodili su ga Kelti, Germani, Slaveni i Skiti. Proizvodio se od ječma, pšenice, zobi i heljde, a mnogi stari narodi začinjali su ga raznim mirodijama i medom. Današnji glavni sastojak, hmelj, počeo se koristiti tek u 8. stoljeću. Središta ispijanja piva u starom vijeku bila su u Armeniji, Mezopotamiji i Egiptu. Iz tih su područja pivo poslije preuzeli Grci i Rimljani.

Thomas Jefferson rekao je da "pivo, u umjerenim količinama, ublažava narav, razveseljava duh i promovira zdravlje", a Benjamin Franklin "pivo je dokaz da nas Bog voli i želi da budemo sretni".

Pivo se od davnina konzumiralo u hedonističke, ali i ljekovite svrhe. Stari Egipćani koristili su pivo za bolesti desni i liječenje rana, a u srednjem je vijeku bilo zdravije konzumirati pivo nego vodu.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetski sadržaj 100 g piva iznosi 43 kcal / 181 kJ. Od toga je 3,6 % ugljikohidrata i 0,46 % proteina. Pivo sadrži sve značajne minerale, fosfor (14 mg), magnezij (6 mg), kalcij (4 mg), željezo (0,02 mg), cink (0,01 mg), fluor (44 µg) i selen (0,6 µg).

Od vitamina pivo je poznati izvor vitamina B kompleksa, niacina (0,513 mg), vitamina B6 (0,046 mg), pantotenske kiseline (0,041mg), riboflavina (0,025 mg) i folne kiseline (3,6 µg).

Ljekovitost

Od početka 20. stoljeća, liječnici i znanstvenici tražili su znanstvene dokaze o ljekovitom djelovanju umjerenih količina alkohola na zdravlje ljudi. S obzirom na količinu dokaza, danas se može reći ono što se prije 20 godina nitko nije usudio, korisnije je konzumirati pivo nego ga izbjegavati.

Znanstvenici sa Sveučilišta Emory, Sveučilišta Ulm, i brojnih drugih, vršili su broja ispitivanja i otkrili pozitivno djelovanje piva na srčano-krvožilni sustav. U izdanju Journal of the American Medical Association iz travnja 2001., objavljena je studija prema kojoj konzumenti umjerenih količina piva mogu imati nižu stopu rizika od smrti od srčanog infarkta. U srpnju 2001. u časopisu Epidemiology, objavljeno je da alkohol iz piva poboljšava ravnotežu lipida u krvi i smanjuje mogućnost grušanja, što također može smanjiti rizik od pojave bolesti krvožilnog sustava. Istraživanja su, nadalje, pokazala da vitamin B6 i folati prisutni u pivu, mogu spriječiti nakupljanje homocisteina koji povećava rizik od pojave srčanih bolesti. Istraživanje Medicinskog centra u Bostonu zaključuje da umjereno konzumiranje alkohola može smanjiti rizik od smrtnog slučaja, uzrokovanog srčanim udarom. Alkohol podiže razinu HDL kolesterola i razrijeđuje krv, čime se poboljšava cirkulaciju krvi u mozgu i pruža zaštitu od tihog moždanog udara koji se događa u malim krvnim žilicama.

Stari Egipćani koristili su pivo za bolesti desni i liječenje rana, a u srednjem je vijeku bilo zdravije konzumirati pivo nego vodu.

Dr. Mukamal, iz Medicinskog centra u Bostonu, otkrio je da pivo snižava razinu inzulina, što je dobro za one koji nisu oboljeli od dijabetesa, jer smanjuje šansu za razvoj ateroskleroze.

U New England Journal of Medicine, iz 2001., objavljeno je da umjereno konzumiranje može sačuvati mentalne sposobnosti starijih žena.

Pivo ima sličnu razinu polifenola kao i crveno vino, a 4-5 puta više od bijelog vina. Neki polifenoli iz hmelja, pokazali su u laboratorijskim uvjetima, da snižavaju rast stanica raka. Izoflavonoidi koji pripadaju grupi fitoestrogena, također u laboratorijskim uvjetima, inhibiraju rast raka prostate, dojke ili debelog crijeva. Prema studiji objavljenoj u British Medical Journal, alkohol iz piva štiti od štetnog djelovanja Helicobacter pylori, time se otvara mogućnost da smanji rizik od pojave raka želuca.

Znanstvenici iz Finske pokazali su da postoji mogućnost da umjereno konzumiranje piva može smanjiti razvoj bubrežnih kamenaca, ali nisu sigurni što je tome uzrok, voda, alkohol ili hmelj, a u American Journal of Epidemiology je objavljeno kako postoji mogućnost da smanji rizik od pojave žučnih kamenaca.

Umjereno konzumiranje piva, navodno, pomaže i kod reumatodinog artritisa u žena, ali kod muškaraca to nije dokazano.

Na Sveučilištu Oregon State ispituju antioksidativna svojstva ksantohumola, glavnog flavonoida u hmelju, koji ima moćna estrogena svojstva, smatra se da je jači od antioksidanata iz soje. To znači da bismo jednog dana mogli imati prirodne hormone za žene u menopauzi, i bez nuspojava koje izazivaju danas dostupni lijekovi. U Njemačkoj je na tržištu dostupno pivo s povećanim sadržajem ksantohumola.

Često se spominje da umjereno konzumiranje piva ima ljekovito djelovanje. Prehrambene smjernice Američkog udruženja za srce definiraju umjereno konzumiranje za muškarce, u količini jedno do dva pića dnevno, a jedno za žene. Jedinica za piće je u količini od oko 3,5 dl.

Na kraju, savjetujemo oprez, jer pretjerano konzumiranje piva može uzrokovati puno veće probleme nego što može koristiti. Povećava se rizik za ozbiljna zdravstvena oboljenja kao što su rak, povišeni krvni tlak i bolesti jetre.

Kupovanje i čuvanje

Svjetlo ili tamno, lager ili pilsner, alkoholno ili bezalkoholno, pivo se puni u staklenu i PET amabalažu ili limenke različitog volumena od 0,2-1l. Količina alkohola u različitim se vrstama piva kreće od 3-30%.

Pivo se čuva na temperaturama od 5-9°C, a rok trajanja je oko 9 mjeseci.

Priprema jela s pivom

Iako se pivo najčešće poslužuje uz jela, ono ima i svoje mjesto u pripremi hrane. Podlijevanje mesa i ribe, osobito svinjetine, jaretine, piletine, šarana ili pastrve prilikom pečenja, ili pirjanja, jedan je od vrlo jednostavnih načina primjene piva u kuhanju. Pivom možete meso i marinirati. Za svinjetinu pripremite marinadu od piva, senfa, nasjeckanog luka i meda, a preko noći marinirajte govedinu u marinadi od piva, maslinova ulja, svježe nasjeckanog češnjaka i korijena đumbira te narančine korice. Marinada se može koristiti i za prelijevanje mesa tijekom pečenja ili kao baza za pripremu umaka uz pečenje.

Najpoznatija mesna juha, u kojoj se kao dodatak koristi pivo, je njemačka juha od luka. Jednostavnost ove juhe se sastoji u korištenju dostupnih namirnica poput luka, jabuke, kruha i sira. Njemačka kuhinja ima i druge specijalitete s pivom, što i ne čudi. Pirjani kiseli kupus sa slaninom i kobasicama, pirjana koljenica s dodatkom mrkve i umaka od rajčice ili kobasice s lukom ne mogu bez dodatka piva.

Pivo ima sličnu razinu polifenola kao i crveno vino, a 4-5 puta više od bijelog vina.

Pivo je izvrstan sastojak u pripremi tijesta. U tekuće tijesto od brašna, jaja, začina i piva, možete uroniti na manje dijelove narezanu piletinu, ribu ili povrće, te ih zatim pržiti u dubokom ulju. Odlično idu uz kriške limuna i umake na bazi jogurta ili majoneze. Od brašna, praška za pecivo, jaja, soli i piva zamijesite tijesto za pivski kruh. Za mediteranski okus pivskog kruha, tijestu dodajte sitno narezane punjene masline i sušene rajčice u ulju.

Za jušna jela poput gulaša i čilija, mogu se koristiti svjetla i tamna piva. Za gulaš od svinjetine s dodatkom korjenastog povrća i krumpira, koristite svjetlo pivo, a za juneći ili goveđi gulaš, tamno pivo. Ovom zadnjem mogu se dodati i okruglice od tijesta. Za čili, glavni su sastojci nekoliko vrsta paprika, od blagih do izrazito ljutih, govedina, umak od rajčice, grah i tamno pivo. Poslužuje se uz kiselo vrhnje, narezani mladi luk i naribani sir.

Zanimljiva je primjena piva za kuhanje na pari, repova račića ili školjkaša. Repove rakova možete kuhati na pari od piva i vinskog octa, a školjkaše na pari od piva i začina poput lovora, klinčića, korijandara, gorušice, kajenskog papra, soli i ploški limuna.

Iako možda neuobičajno, pivo može biti i sastojak tijesta za pripremu slastica, kao što su vafli ili pržene jabuke u tijestu. Ukoliko pak pivu dodate u jednakom omjeru limunadu, dobit ćete aromatizirano pivo, koje se zove shandy, radler ili panaché.

Recepti