Moj profil

Rotkvica

Engleski naziv: radishLatinski naziv: Raphanus sativusRegionalni naziv: rodakva, rokva, redkev

Estetski narezane i nekoliko sati odležane u hladnoj vodi, cijele rotkvice mogu se pretvoriti u prekrasne dekorativne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene rotkvice mogu biti izvrsno hladno predjelo ukoliko ih napunite nadjevom od mekanog sira.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Riječ rudhira na sanskrtu, ili rude, rudo ili reod na saksonskom, znače krv ili obojiti crvenim, a otud potječe naziv ove povrtne biljke, definiran bojom njena korijena. Rotkvice rastu u vezicama zajedno s lišćem, a uz povrtnicu ili crnu rotkvu, pripadaju istoj botaničkoj porodici kao i repa, koraba i kolerabica.

Smatra se da rotkvica potječe iz južne Azije i da možda ima podrijetlo od divlje vrste Raphanus raphanistrum, koja raste uz obale Mediterana, a intenzivno se uzgajala u Egiptu u doba faraona. Kao prastara kulturna biljka, uzgajala se u Kini pred više od 3000 godina, a naročito su je cijenili Grci i Rimljani. U Francuskoj nije kultivirana sve do 16. stoljeća, a danas se najviše uzgaja u regiji Loire, gdje je dostupna tijekom čitave godine.

Rotkvica spada u rijetke biljke koje nakon 20-30 dana sijanja daju vrlo jedar, sočan i hrustav korijen, ukusnog, pomalo reskog okusa. Rotkvica ima sličan biokemijski sastav kao i crna rotkva, ali sadrži puno manje gorušičine kiseline, i upravo je zbog toga ukusnija i lakše probavljiva.

Energetska i nutritivna vrijednost

Ovo popularno proljetno povrće ima malo kalorija, ali je zato puno okusa i hrskave strukture. Energetska vrijednost rotkvice je mala - na 100 g iznosi 16 kcal / 67 kJ, od čega na vodu otpada 95,27%, ugljikohidrata ima 3,40%, a količina proteina i masti je zanemariva.

Pola šalice narezanih rotkvica (oko 12 rotkvica srednje veličine) osigurava obilnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.

Izvrstan su izvor vitamina C i zadovoljavaju 31,25% preporučenih dnevnih potreba, a ostalih minerala i vitamina ima u tragovima. Vitamin C pomaže u formiranju kolagena, pomaže u apsorpciji željeza iz biljaka, održava desni zdravima, ubrzava zacjeljivanje rana, poboljšava imunološki sustav, sudjeluje u sintezi neurotransmitera u mozgu. Nadalje, moćan je antioksidant koji iz tijela izbacuje kancerogene slobodne radikale. Prema istraživanjima National Institute on Aging i USDA dokazano je da C vitamin povećava razinu HDL (lipoprotein visoke gustoće), poznatog kao "dobar kolesterol", koji iz arterija ispire masnoću, te tako smanjuje rizik od srčanog udara.

Od minerala i vitamina, rotkvica sadrži kalcij (25 mg), zatim fosfor (20 mg), kalij (233 mg), željezo (0,34 mg). Odnos kalcija i fosfora je takav da omogućava dobro iskorištenje kalcija.

Pigment antocijan, koji daje boju korijenu rotkvice, pobuđuje zanimanje javnosti zbog svojih povoljnih zdravstvenih svojstava. Istraživanjima koja se provode sa svrhom ispitivanja antioksidativnih svojstava, utvrđeno je da jači intenzitet boje pojačava i antioksidativno djelovanje. Antioksidansi u ljudskoj prehrani povezani su sa smanjenjem srčanih bolesti, nekih oboljenja raka i makularnom degeneracijom.

Ljekovitost

Rotkvica se u prehrani koristi kao aperitiv, radi mirisa i okusa, jer potiče lučenje želučanog soka. Olakšava probavu tako što potiče lučenje probavnih sokova i rad crijeva, pa se preporučuje osobama koje pate od zatvora.

Svjež sok dobiven od rotkvice stari je narodni lijek, a pomaže kod izlučivanja žuči i veoma je dobar za liječenje upale žučnog mjehura.

Riječ na sanskrtu, ili , ili na saksonskom, znače krv ili obojiti crvenim, a otud potječe naziv ove povrtne biljke.

Povoljno djeluje na izlučivanje sluzi iz dišnih organa, te se preporučuje kod bronhitisa, prehlade, gripe, dišnih infekcija, te kašlja. Smanjuje glavobolju.

Ne preporuča se osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i crijeva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Kupovanje i čuvanje

Postoji nekoliko odlika ovoga okusom ljutkastog povrća, koje među prvima najavljuje proljeće na tržnicama. Najpoznatija sorta je crvene boje, okrugla ili ovalnog oblika, umjereno ljutog okusa.

Prilikom kupovanja, rotkice moraju imati svježe zeleno lišće s korjenčićima na krajevima. Obratite pažnju i na veličinu rotkvica jer veće rotkice mogu biti stare, vlaknate i šuplje. Kao provjeru, možete ih lagano pritisnuti i ako su mekane, velika je vjerojatnost da su vlaknate.

Nakon kupnje, rotkvicama odrežite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, ono će uzrokovati stvaranje vlage i smanjenje nutritivnih vrijednosti rotkvica.

Lišće rotkvica čuvajte u hladnjaku 2-3 dana, dok rotkvice u plastičnoj vrećici čuvajte 5-7 dana.

Priprema jela s rotkvicama

Prije upotrebe, rotkvice operite četkicom pod tekućom vodom. Nožem uklonite vrhove i korijenje i zatim ih poslužite cijele, a narezane na ploške, kockice, štapiće ili naribane, mogu biti dodatak mnogim jelima.

Cijele rotkvice poslužuju se uz različite vrste narezaka i mesnih jela ili, primjerice, uz talijanski sirni dip pripremljen od svježeg kravljeg sira i mascarponea, uz dodatak narezanih pečenih paprika i kiselih krastavaca, zajedno s kuhanim povrćem i grisinima.

Oko 12 rotkvica srednje veličine osigurava obilnu količinu kalija, vitamina C, folata i dijetalnih vlakana.

Estetski narezane i nekoliko sati odležane u hladnoj vodi, cijele rotkvice mogu se pretvoriti u prekrasne dekorativne dodatke jelima. Prepolovljene i izdubljene rotkvice mogu biti izvrsno hladno predjelo ukoliko ih napunite nadjevom od mekanog sira, narezanih maslina, kapara i nasjeckanog peršina.

Narezana na ploške, rotkvica, kao i njeni zeleni listovi, može biti izvrstan dodatak složenim i miješanim salatama - hladnim salatama na bazi zelene salate, celera ili mahuna, kao i toplim salatama od krumpira, u kombinaciji s francuskim dressingom. Možete ih kombinirati i s egzotičnim voćem, poput naranči i avokada.

Narezana na ploške ili julienne mogu biti izvrstan dodatak bistrim ili krem juhama.

Pirjanjem narezanih rotkvica, njihova karakteristična crvena boja zamijenit će se ljubičastom. Rotkvice, u kombinaciji s lukom, mogu biti osobit dodatak tjestenini. Glazirane rotkvice, pripremljene na maslacu, u kombinaciji s mrkvom i graškom, bit će izvrstan prilog mesu.

Relish od rotkvica, luka i listova peršina, s dodatkom ulja, soli, papra i limunova soka, bit će osobit dodatak pečenoj svinjetini.

Naribane rotkvice možete kombinirati s naribanom mrkvom u salati, ili pomiješati sa svježim sirom i narezanim koprom ili bosiljkom u sirni namaz.

Recepti