Moj profil

Crni rižot od sipe

38

Evo mog naćina spremanja crnog rižota, nemojte ugrist prste kada ih budete lizali.

Evo mog naćina spremanja crnog rižota, nemojte ugrist prste kada ih budete lizali.

Sastojci

Za crni rižot
1 kg sipe svježe
2 kom crvenog luka (kapule)
luk češnjak
sirup od rajčice/pomo
na vršku noža crvene slatke paprike
1 list lovor
temeljac od ribe, školjki i škampi
5 šalica za kavu riža
Temeljac
10 dkg Riba mješana /za brudet/ sitna
10 dkg škampi
10 dkg mješane školjke (može pakovanje)
luk češnjak

Priprema

1.

Najprije napravi temeljac tako što u posudu za kuhanje stavi na hladno sve sastojke gore navedene za temeljac, doli vodu, malo bijelog vina i pusti da zakuha. Temeljac ne treba previše kuhat. Stavi obilatije tekučine.

2.

Očistit sipu, pazi na kesicu crnila koju lagano odvoji. Sipu nareži na male komade. U posudu za kuhanje zažuti iskosani crveni luk na maslinovom ulju. Dodaj sipu i lagano miješaj. Nakon kratkog dinstanja doli malo temeljca. Stavi ostale sastojke, može po redosljedu kako stoje sastojci. Uvijek podlijevat temeljcem ako treba. Pripremit crnilo u čašu u kojoj je temeljac. Dolijevat crnilo. Kada je sipa (po vašoj ocjeni) spremna za rižu, dodat rižu. Stalno miješat i doljevat temeljcom i crnilom. Ako je crnila malo, dodat crnilo iz kesice, jer crni rižot mora biti baš crn, obilato crn.
Prilikom serviranja možete po površini stavit škampe i školjke

Posluživanje

To je to, ja nikada ne koristim čistu vodu, jer mi ona razbiva ukus. U temeljcu je bit kvalitetnog crnog rižota. Za temeljac se možete prepustit mašti i kreirat po svom ukusu. Sve je bolje od same vode. Dobar tek.

  • Sipa(3)
  • Riža(3)
  • RIŽOT(2)
  • Plodovi mora(2)
  • Crni rižot(1)
  • Riba-morska-rizot(1)
  • Riba(1)
  • Škampi(1)
  • Morski plodovi(1)

14

Svaka domaćica u Dalmaciji mora znati skuhati crni rižot, stavila sam par slika..... vaš recept je super . Glavna tajna dobrog rižota je u friškoj sipi, koja se nije puno mučila i ispustila crnilo. Znači kupite sipu koja je skuplja , čista onako (nemam sad sliku ali stavit ću i to ) jer ona ima pune kesice crnila. Rižu isto kupite neku skuplju, koja će rižot učiniti kremastijim (nikako ne integralnu jer ne ispušta škrob ) Par savjeta ,valjda se neće ljutiti autor recepta . Lijep pozdrav 👋

Pravim sjutra, pa pisem impresije 🙂

ovo je jelo koje bi svaki dan mogla ručati...dobro, a i večerati 🙂 obožavam

Ovako je ispalo drugima