Moj profil

Musaka od mesa i krompira

77

Ništa posebno, čitao sam kako drugi rade musaku, pa sam odlućio napravit musaku od mesa, krompira sa dodatkom sir parmezan. Super je.

Ništa posebno, čitao sam kako drugi rade musaku, pa sam odlućio napravit musaku od mesa, krompira sa dodatkom sir parmezan. Super je.

Sastojci

za
Musaka
1 kg mješanog mljevenog mesa
2 režnja češnjaka
2 kom jaja
1 dcl mlijeko
sok od pasirane rajćice

Priprema

1.

U posudu za kuhanje na zagrijanom ulju zažutit crveni luk (kapulu). Dodat mljeveno meso i dinstat. U smjesu dodat pasiranu rajćicu, list lovora, vegete, soli, papra, češnjak, crvenu papriku, peršin. Dolit vode da bude kao saftno. U međuvremenu ogulit krompir i narezat na srednje tanke šnite. Krompira ogulit toliko za jednu tepsiju i tri reda. Izrezani krompir posut malo vegetom i uljem i u tepsiju poredat prvi red pa smjesu dinstanog mesa, pa red krompira, pa dinstano meso. Na taj sloj mesa prelit dva jaja i mljeko, predhodno izmućeno. Posut sa jednom kesicom ribanog parmezana, pa dodat red krompira. Tepsiju pokrit sa alu folijom i stavit peč na 200 stupnjeva po sredini pečnice. Nakon oko sat vremena skinut foliju i pustit da se krompir zapeće i ispari tekučina. Kad je krompir zapečen stavit opet alu foliju i nastavit peč oko pola sata na 150 stupnjeva. Ovo zadnje stavljanje folije je radi saftnosti cijele smjese, na ovaj naćin neće isparit cijela tekučina. Pekao sam sve polagano na sredini pečnice, u kombinaciji s folijom i bilo je jako saftno i ukusno, svi su mirisi ostali u jelu.

  • Musaka(4)
  • Krompir(1)
  • Mljeveno meso(1)
  • Krompir-s-mjesanim-mesom(1)
  • Meso-mjesano(1)

9

Recept je dobar ali pravopis igramatika... na ja 😉

krasna je, mnogo hvala na receptu

evo da se i ja zahvalim prvenstveno za savjete pri pečenju, iskoristio sam to i malo modificirao za svoju verziju.

Musaku radim malo drugačije, ne stavljam vodu prilikom distanja mesa nego mrvicu bijelog vina 1dcl, a kasnije kad se sve posloži se zalije sa više tekuće smijese koja se sastoji od: 0,5 litre vrhnja za kuhanje (dakle ne mlijeko) i 3-4 jaja ovo dadne extra okus u kombinaciji s jako sličnim načinom pečenja foliju držim max 30 min onda pustim da se zapeče i onda opet folija i smanjena temperatura ispod 150.

Ž