Moj profil

Tapioka

Engleski naziv: TapiocaLatinski naziv: tapiocaRegionalni naziv: tapioka

Prozirne bijele kuglice, koje kuhanjem postaju gumaste te su pogodne za spremanje pudinga i krema. Dobiva se od manioke, južnoameričke žitarice, koja ima oblik korijena sličan mrkvi i bogata je škrobom.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Tapioka je škrob izvađen iz korijena manioke. Manioka je biljka  porijeklom iz Brazila, gdje je poznata kao "mandioca" i njezin škrob se naziva "tapioka". Uzgoj biljke proširio se diljem Južne Amerike i Afrike, dok je kulinarska uporaba tapioke postala popularna u cijelom svijetu.

Tapioka sadrži 80% probavljivog škroba i odlična je za sve one koji ne podnose gluten, jer ga ne sadrži. Tapioka je čest sastojak u mnogim bezglutenskim proizvodima, jer poboljšava teksturu i vlagu u odsutnosti glutena.

Sadrži elemente u tragovima, ali ne sadrži masti, ni proteine. Jedna šalica suhih tapioka perla (152 grama) sadrži otprilike 544 kalorija, 135 grama ugljikohidrata, jedan gram dijetalnih vlakana, nula grama masti, i nula grama proteina.

Upotrebljava se kao sredstvo za ugušćivanje jela, za pripremu pudinga, slatkih deserata, slatkih napitaka, juha, umaka i sl. Najviše se upotrebljava u japanskoj, brazilskoj, indijskoj i drugim kuhinjama svijeta.

Opis i podrijetlo

Tapioka je tropska biljka duguljastog korijena, potječe iz Brazila iz kojeg se raširila  južnom Amerikom, a portugalski i španjolski istraživači prenijeli su je u afričke i azijske zemlje. Raste i u drugim tropskim krajevima, kao što su Indonezija i Australija.

Tapioka je škrob  dobiven ekstrakcijom (izdvajanjem) iz sušenog korijena biljke manioke (Manihot esculenta).

Kupovanje i čuvanje

Tapioka se može nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Najčešće se prodaje u obliku perli, koje mogu varirati u veličini od jednog milimetra do 8 mm u promjeru. Manje perle tapioke obično se koriste za pudinge, a veće perle se koriste za Boba čaj.

Tapioka se također prodaje u pahuljicama i u prahu, koji se obično koristi za uguščivanje umaka, juha i sl.  Radi se o suhom proizvodu koji može biti pohranjen na neodređeno vrijeme dok se drži čvrsto zatvorena kako bi se spriječilo njezino izlaganje vrućini i vlazi. Mora se čuvati na hladnom, tamnom mjestu.

Priprema jela s tapiokom

Tapioka ima neutralan okus i veliku moć geliranja, pa se koristi kao sredstvo za zgušnjavanje u slatkim i slanim jelima. Za razliku od kukuruznog škroba, tapioka može izdržati ciklus smrzavanja da se ne izgubi ili razbije njena struktura gela.

Tapioka se mora namočiti, a zatim kuhana u tekućini napravit će gel, pa se dodaje hrani prije kuhanja. Prije kuhanja je neprozirna, ali postaje prozirna nakon upijanja tekućine.

Perle i prah tapioke najčešće su bijele boje, ali perle mogu biti obojene u bilo kojoj boji. Takve obojene tapioka perle najčešće se koriste u slasticama, poput popularnog azijskog pića Boba čaja.

Tradicionalno se tapioka koristi za tapioka puding, balon ili Boba čaj i druge slatkiše i deserte. I tapioka puding i Boba čaj pripremaju se s perlama tapioke ili od kuglice tapioke koja se pretvori u ljepljivu loptu dok se kuha.

S obzirom da je tapioka guste, rastezljive, žvakaste teksture, zabavno ju je jesti, naročito u desertima, gumenim bombonima i sl. Danas se često dodaje juhama i umacima kao zgušnjivač, jer ima veću moć zgušnjavanja i jeftinija je od drugih sredstava za zgušnjavanje. Može biti dodana u mljevene mesne proizvode, poput pljeskavica ili pilećih kroketa, za povezivanje i stabiliziranje proizvoda.

Često se dodaje i u tijesta, pogotovo bezglutenske proizvode, kojima poboljšava teksturu i vlažnost. Dodana u punjene pekarske deserte, ona navlači vlagu iz gela i tako sprječava da tijesto postane mokro tijekom skladištenja.

Prilikom kuhanja perle tapioke povećaju svoj volumen oko tri puta, pa su za jedan obrok dovoljne dvije žlice sirovih perlica.

Recepti