Moj profil

Bob

Engleski naziv: fava bean, broad beanLatinski naziv: Vicia faba L.

Bob se izvrsno kombinira s tjesteninom, pa ga tako možete poslužiti cijelih zrna ili grubo usitnjen s tagliatellama i pecorinom, s fettuccinama u umaku od rajčice ili s njokima od ricotte i poriluka. Isto tako je zanimljiv sastojak miješanih salata u kombinaciji s rikulom, šparogama i pecorino sirom.

Želiš kuhati jela sa ovim sastojkom? Nema problema, pogledaj najpopularnije recepte.

Opis i podrijetlo

Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa. Biljka naraste u visinu između 0,5 i 1,7 m. Ima dugačke zelene listove i bijele cvijetove. Tri do osam zrna boba sazrijeva u mahuni prosječne veličine 5-10 cm.

Kuhani bob možete jednostavno poslužiti na maslacu uz dodatak luka i češnjaka ili pancete, kao samostalni obrok ili prilog.

Bob ima i vrlo zanimljivu povijest, na primjer treba istaknuti da su ga stari Grci i Rimljani koristili u državne svrhe, kad god je bila potreba za glasanjem, bijeli bob je značio da, a crni ne. Osim toga otkriveno je i da su ga za 1. svibnja tradicionalno jeli s pecorino sirom tijekom dnevnih izleta u Campagnu.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g svježeg boba iznosi 88 kcal / 370 kJ, od toga sadrži 17,6% ugljikohidrata, 8% proteina i 0,7% masti.
Bob sadrži raznolike minerale: bakar (0,4 mg), mangan (0,6 mg), fosfor (129 mg), magnezij (33 mg), kalij (332 mg), cink (1,0 mg ), željezo (1,5 mg), selen (0,8 mcg) i kalcij (37 mg).
Od vitamina u nešto manjim količinama bob sadrži vitamin C (3,7 mg), tiamin (0,13 mg), riboflavin (0,3 mg), niacin (2,25 mg), pantotensku kiselinu (0,23 mg), vitamin B6 (0,1 mg), folnu kiselinu (88,8 mcg) i vitamin A (17 mcg).
Bob u 100 g sadrži beta karotena 196 mcg i fitosterola 22 mg, od čega beta-sitosterola ima 18 mg.

Energetska vrijednost 100 g sušenog boba iznosi 341 kcal/ 1425kJ, od toga sadrži 58,3% ugljikohidrata, 26,1% proteina i 1,5% masti.
Sušeni bob sadrži nešto veći udio minerala: bakar (0,8 mg), mangan (1,6 mg), fosfor (421 mg), magnezij (192 mg), kalij (1062 mg), cink (3,14 mg ), željezo (6,7 mg), selen (8,2 mcg) i kalcij (103 mg).
Od vitamina bob sadrži vitamin C (1,4 mg), tiamin (0,5 mg), riboflavin (0,3 mg), niacin (2,8 mg), pantotenska kiselina (0,9 mg), vitamin B6 (0,3 mg), folnu kiselinu (255,6 mcg), vitamin K (9 mcg), vitamin A (3 mcg) i kolin (95,8 mg).
Sušeni bob u 100 g sadrži dijetalnih vlakana 25 g, beta karotena 32 mcg i fitosterola 124 mg.

Ljekovitost

Bob je u prehrani kao i ostale mahunarke izvor vitamina B kompleksa, dijetalnih vlakana, proteina i željeza. U kombinaciji sa žitaricama, orašastim plodovima ili sjemenkama čini odličan sastav biljnih proteina.

Zahvaljujući visokom udjelu dijetalnih vlakana ima ljekovito djelovanje na zdravlje cijelog organizma. Konzumiranjem hrane bogate dijetalnim vlaknima može smanjiti razinu kolesterola u krvi, a na taj način i rizik od oboljenja kardiovaskularnog sustava. Dijetalna vlakna mogu pomoći kod reguliranja probave, dati osjećaj sitosti što pozitivno djeluje na gubitak težine, povoljno djelovati na mikrofloru u crijevima što potiče jačanje imunološkog sustava. Bob se može preporučiti i dijabetičarima jer dijetalna vlakna uravnotežuju razinu glukoze u krvi što se povezuje sa smanjenjem rizika od pojave dijabetesa tipa 2.

Ono što bob izdvaja među namirnicama je to da sadrži vrlo zanimljivu L-DOPA aminokiselinu. Ova aminokiselina se koristi kao lijek za oboljele od Parkinsonove bolesti. L-DOPA utječe na povećanje razine neurotransmitera dopamina koji sudjeluje u važnim moždanim funkcijama kao što su spavanje, raspoloženje, učenje, ponašanje i slično. Konzumiranjem oko 250 g kuhanog boba značajno se povećava razina L-DOPA aminokiseline, ali savjetujemo umjerenost jer postoji rizik od predoziranja što za posljedicu može imati mučninu, povraćanje, mentalne i emotivne poteškoće, visoki krvni tlak, nestabilnost živčanog sustava.
Neki izvori ističu da je bob i jedna od namirnica s vrlo bogatim sadržajem prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema. Preporuka je da se proklijali sušeni bob skuha na laganoj vatri.

Bob se od davnina koristi u prehrani zemalja mediteranskog područja, zbog svog odličnog nutritivnog sastava i jedinstvenog okusa.

Kupovanje i čuvanje

Bob možete kupiti svježi, sušeni, zamrznuti i konzervirani. Svježi bob se kupuje u mahunama ili već očišćen. Ukoliko ga kupujete u mahunama, one moraju biti svježe svjetlozelene boje, čvrste i hrskave strukture, a svakako izbjegnite one koje su oštećene, mekane i sadrže džepiće zraka unutar mahune. Kod kupnje očišćenog boba obratite pažnju da je svježeg izgleda, bez znakova sušenja ili plijesni.
Svježi bob čuvajte u hladnjaku i svakako potrošite unutar nekoliko dana od kupnje.

Sušeni bob mora biti sjajne i glatke površine, a možete ga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do godinu dana.

Priprema jela s bobom

Bob možete skuhati zajedno s mahunama ukoliko se radi o vrlo mladim i mekanim mahuna koje nisu veće od 7,5 cm. Poslužite ih na jednostavan način uz pecorino sir i kruh.
Zreliji bob treba izvaditi iz mahuna i kuhati u posoljenoj vodi dok ne bude mekan. Kada se ohladi, maknite vanjsku ljusku pritiskom zrna između palca i kažiprsta.
Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se moči preko noći. Ukoliko želite ubrzati metodu močenja, zakipite vodu s bobom oko 2 minute, maknite s vatre i ostavite da tako stoji najmanje sat vremena, najbolje 3-4 sata. Prije kuhanja bob ocijedite i stavite u svježu vodu, a zatim ga kuhajte dok ne bude mekan.

Neki izvori ističu da je bob i jedna od namirnica s vrlo bogatim sadržajem prirodnog hormona estrogena, stoga ga mnogi koriste kod hormonalnih problema.

Kuhani bob možete jednostavno poslužiti na maslacu uz dodatak luka i češnjaka ili pancete, kao samostalni obrok ili prilog. Zajedno s popečenim češnjakom na maslacu možete kuhani bob usitniti i zgnječiti u pire s dodatkom vrhnja i svježeg začinskog bilja poput kadulje ili timijana. Za pripremu pirea možete upotrijebiti i začine poput metvice, limunove korice i sušenih papričica koji onda možete poslužiti uz pečene filete bijele ribe. Bob možete kombinirati i s pirjanim gljivama, ljutikom i pancetom te ovom mješavinom preliti pečene šparoge.

Jednako tako kuhani bob možete poslužiti na pečenom kruhu (bruschette) koji ste natrljali polovicama češnja češnjaka i premazali ricottom ili ih na pečenim kriškama kruha premazanim maslinovim uljem (crostini) poslužili s namazom od tune. Kao predjelo možete poslužiti i pire od boba s dodatkom češnjaka, peršina, korijandora, oblikovanog u kuglice koje se uvaljaju u sezamove sjemenke i prže u ulju. Poznatije su pod nazivom falafel koji je specijalitet egipatske kuhinje.

Bob se izvrsno kombinira s tjesteninom, pa ga tako možete poslužiti cijelih zrna ili grubo usitnjen s tagliatellama i pecorinom, s fettuccinama u umaku od rajčice ili s njokima od ricotte i poriluka. Isto tako je zanimljiv sastojak miješanih salata u kombinaciji s rikulom, šparogama i pecorino sirom ili s kuhanom pšenicom i graškom uz dodatak rajčice i rikule.

Kao cjelovita glavna jela, salatu od rotkvica, kuhanog boba, svježeg začinskog bilja i francuskog dressinga poslužite s pečenim odrescima koje posipajte s usitnjenim feta sirom ili kao poseban fricasseé na način da pirjani bob na luku prelijete mješavinom vrhnja, žumanjaka, limunova soka, soli i papra te kada se zgusne dodate mu na maslacu popečene tanke odreske junetine ili govedine.

Recepti